Gradonačelnik održao predavanje direktorima škola

LESKOVAC

Gradonačelnik Goran Cvetanović održao je sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola. Sastanku su prisustvovali i načelnica školske uprave Marina Ilić, direktorka predškolske ustanove „Vukica Mitrović“, a po prvi put ovom tradicionalnom sastanku prisustvovali su i predstavnici privatnih vrtića sa teritorije Leskovca. Cvetanović je govorio o svemu što je urađeno u ovim obrazovnim institucijama, konstatujući da nema škole na teritoriji Leskovca gde nešto nije urađeno u periodu od trenutka kada je preuzeo vlast, te upoređivao sa onim što su njegovi prethodnici uradili, često postavljajući pitanje zašto oni to tada nisu uradili, a sada kritikuju ono što se radi. Podsećao je i podsetio na činjenicu da su prethodni rukovodioci ostavili brojna dugovanja u mnogim oblastima, pa tako i u oblasti obrazovanja, poput neplaćenih računa za električnu energiju, dugovanja prema zaposlenima i naglasio da se sve obaveze danas, poput plata, jubilarnih nagrada, putnih troškova izmiruju na vreme, bez ijednog dana zakašnjenja. Naglasio je i da je u ovoj godini za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju, nakon rebalansa koji je urađen, izdvojeno 1,1 milijarda dinara, od čega 400 miliona samo u predškolsko vaspitanje, dok je 2012. godine, kada su neki drugi bili na vlasti 400 miliona bilo ukupno uloženo u obrazovanje.

„Na nama je da deci obezbedimo prostor, sredstva i prave učitelje, da im pružimo sve resurse koji će im olakšati put sticanja znanja i veština, a na njima je da pruženo pametno iskoriste, da dostignu svoj puni potencijal u skladu sa svojim interesovanjima i postanu ličnosti kojima ćemo se svi mi zajedno ponositi. Još jednu činjenicu sa ponosom ističem. Od kraja 2012. godine, kada smo preuzeli odgovornost do danas, ne postoji nijedna škola na teritoriji grada Leskovca u kojoj uslovi rada nisu poboljšani. Osposobljavanje kompletne školske infrastrukture kroz investiciona ulaganja – tekuće popravke, poboljšanje sanitarno-higijenskih uslova, rekonstrukciju objekata, sala, školskih dvorišta, na nabavku nove školske opreme i savremenih tehnoloških sredstava. Kroz brojeve, to izgleda ovako: energetska sanacija – preko 260 miliona; poboljšanje sanitarno higijenskih uslova u 20-ak objekata – oko 25 miliona; izgradnja zaštitnih ograda u 12 objekata – 52 miliona; izgradnja terena za male sportove i fiskulurnih sala – preko 100 miliona. U zbiru – 440 miliona dinara.“

Govoreći o planovima za narednu godinu gradonačelnik je najavio povećanje jednokratne pomoći za porodilje, tako što će se dosadašnja suma duplirati.

„Jednokratna pomoć porodiljama iznosiće 20.000 dinara za zaposlene, a 40.000 dinara za nezaposlene porodilje. Povećaćemo i pomoć roditeljima prvaka za nabavku udžbenika. Očekuje nas i rekonstrukcija školske zgrade u Miroševcu i sanacija ograde, u Bogojevcu sanacija podova u školi i sanacija toaleta u Jašunji, „Vasa Pelagić“ završetak radova na sanaciji fiskulturne sale sa sanacijom toaleta, sanacija školske zgrade i uređenje dvorišta u Donjem Brijanju, uvođenje grejanja u Priboju, izgradnja ograde u Živkovu, kao i sanacija učionica u Pečenjevcu, izrada projekta za balon salu u Vinarcu, energetska sanacija škole u Guberevcu, parter uređenje u Nomanici, zamena kotlova za grejanje u Predejanu, sanacija toaleta u „Kosti Stamenkoviću“, izrada podstanice za grejanje u „Svetozar Marković“ i završetak radova na sanaciji podova i učionicama u istoj školi, u Manojlovcu završetak radova na asfaltiranju sportskog terena, izrada toaleta u okviru školske zgrade u Grabovnici, završetak sanacije podova u školi, kao i deo ograde u Velikom Trnjanu, ograda u Strojkovcu, u školi „Vuk Karadžić“ parterno uređenje školskog dvorišta i sanacija sistema grejanja, te postavljenje led-panela i zamena vrata i sanacija podova u Bobištu, završetak radova na sanaciji donjeg sprata u Grdelici, zamena stolarije u Oraovici, sanacija školske ograde škole „Petar Tasić“, izrada instalacije za grejanje u Orašcu, hidroizolacija i sanacija suterena Muzičke škole, zamena stolarije na spratu Poljoprivredne škole, izgradnja podstanice za grejanje i prelazak na grejanje preko JP „Toplana“ za Medicinsku školu, snacija podova i led panela u Vučju, nabavka kamiona za potrebu obrazovanja Tehničke škole, zatim nabavka novih klupa koja je odobrena za Ekonomsku i Muzičku školu, kao i školu „Radoje Domanović“ u Manojlovcu, „Svetozar Marković“ i „Milutin Smiljković“ u Vinarcu… Kao što vidite, bez obzira na urađeno, uvek ima nešto što još treba urediti, sanirati, zameniti… Deca tu dolaze, žive, školuju se, mnormalno je da to mora da se reši… Ali, ulaganje u vaspitno-obrazovne objekte nam nije samo po sebi cilj, nama su u fokusu i zaposleni u prosveti, ali pre svega učenici koji uz njih stasavaju, obrazuju se, stiču saznanja i veštine, koje će im u životu biti od korisit da razvijaju svoje talente koje imaju.“

Marina Ilić, načelnica Školske uprave naglašava da je školska godina počela redovno, bez većeg opterećenja tehnološkim viškovima, te da se ostvaruju projekti u saradnji sa lokalnom samoupravom.

„Od 2017. godine postoji projekat „Zajedno ka srednjoj školi“. Osnovno obrazovanje je obavezno po zakonu, srednje nije, ali je naša želja da učenici kada završe osnovnu školu nastave svoje obrazovanje i da se ne osipaju.“

Ivan Cvetanović, predsednik Gradskog saveza za školski sport, primećuje da se iz godine u godinu povećavaju sredstva za Savez.

„Pokušavamao da savez unapredimo, ali molim i direktore škola da u tome pomognu. Deca su izgubila afinentete za sportom, pa bi smo tu napravili veću saradnju sa direktorima i nastavnicima. Imamo puno takmičenja tokom godine, prepoznatljivi smo u sportu, pa vas molim da taj rad sa deom bude još uspešniji.“

Cvetanović je rekao i da je savez obezbedio stolove za stoni tenis za srednje škole, kao i prateću opremu za sve škole, s obzirom da su osnovne škole već dobile ove stolove.

Aleksandar Nikolić, predsednik leskovačke podružnice Sindikata obrazovanja, rekao je da je jedan od glavnih zadataka na kome sindikati trenutno rade, je da se obećano povećanje plata 5+10% isplati, ako je moguće jednokratno, kako bi prosvetari dostigli nivo republičkog proseka sa platima, te da se vode pregovori i oko smanjenja administracije za prosvetne radnike, kako bi mogli više da se posvete samoj nastavi.

Nakon sastanka svim direktorima osnovnih škola podeljeni su rančevi namenjeni prvacima. (kraj) IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ja sam
Ja sam
8 meseca pre

Sve je to lepo a zašto u Brestovcu nema ništa škola je propala načisto od kako ste došli na vlast,a i od kako je tu novi direktor ništa se ne radi i ne ulaže,nego roditelji daju za sanacije učionica da vas bude sramota.Kupuju od svojih para table I sve što treba.Cvetanović će na ovih 400 hiljada u svoj džep staviti 400 hiljada pošto uvek ide pola na pola.

Lepi
Lepi
8 meseca pre

Baš me interesuje da li je Aleksandar Nikolić konsultovao svoje članstvo u vezi povećanja plata, kako kaže zadovoljavajuće.Bruka…
Evo razloga. Njegova plata prosvetnog radnika oko 80.000 plus 12% kao predsednika sindikata=89.600. Kada na to dodamo 5% povećanja =94 000.Pa na to Januara 10% = 103 000.
A mi ostali….

Zoki
Zoki
8 meseca pre

Vaspitacica Marina Ilić, nije dorsla za mesto načelnice Školske uprave. Na tom mestu trebate postaviti stručnu i kvalifikovanu osobu.