Gradonačelnik Niša podneo izveštaj o jednogodišnjem radu

NIŠ

Ova godina najuspešnija je budžetska godina – ocena je gradonačelnika Niša Darka Bulatovića , izneta danas na sednici gradske Skupštine prilikom podnošenja izveštaja o radu gradske vlasti u prethodnih godinu dana,

Otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta, početak ozdravljenja javnih finanasija  najznačajniji su rezultati vlasti u Nišu. On to potrkrepljuje podatkom da je prihod u budžetu grada porastao za 511 miliona dinara u odnosu na isti period prošle godine. Ako se ovako nastavi budžet ć se dohodovno ostvariti  80 procenata.  Bulatović kaže da je došlo do drastičnog smanjenja rashoda, realnog povećanja prihoda, zaustavljanja daljeg zaduživanja,  redovnog servisiranj obavreza.

“Za godinu dana milijardu I sedamsto miliona smo vratili obaveza koje su stvorene pre nego što smo preuzeli poslove na kojima danas radimo”. On je dodao da je za taj novac moglo da se izgradi 40 vrtića.

U novijoj istoriji grada ovo je jedna od najuspešnijih budžetskih godina” , mišljenja je I šef odborničke grupe Socijalista Mile Ilić koji smatra da su postignuti impozantni reztultati I da treba nastojati da se nastavi tako.

“Stvaranje takve političke atmosfere da se država okrenula prema gradu Nišu  više nego ikada”, rekao je Ilić podsećajući na dovođenje novih investitora u Niš od strane Vlade Srbije, izgradnju Kliničkog centra, I druge investicije.

Bulatović ističe da su u toku investicije I izgradnja objekata vrednih 159 miliona evra u kojima će narednih godina biti zaposleno 7000 ljudi.

Opozizija ne deli mišljenje gradonačelnika I vladajuće strukture. Oni smatraju da se ništa nije promenili na bolje . Među crnim tačkama grada su komunalni problemi,

“On samo pričaju hvalospeve, kako sve super funkcioniše, kako  je sve lepo. Realnost je drugačija. Kada ljudi ugase televizore I izađu napolje vide da su ulice I dalje u haosu, da je grad pun đubreta, I da se ništa nije poboljšalo po komunalnom pitanju”, keže Srđan Nonić, šef odborničke grupe “Dosta je bilo”

I pored priča o novim zapošljavanjima, prihodi od poreza na zarade su sve manji, tvrdi opozicija . Buđet se puni većim porezima na imovinu. Oni ističu da osim povećanja poreza i prodaje gradske imovine, aktuelna vlast treba sa osmisli druge načine punjenja gradske kase, a da da se slažu sa smanjenjem poreza.

“Prihodovna strana jeste veća, ali ona koja se tiče poreza. Dakle, kada treba da se oporeže građanin, Nišlija, onda nije nikakav problem, a kada treba da mu se da neka olakšica onda od toga nema ništa” kaže šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković.

Polemike se vodila  o tome ko je kriv što je 6.000 vlasnika imovine u Nišu dobilo duplirane porez. On je izneo saznanje da je jedan vlasnik za 1,6 hektara zemljišta dobio da plati porez od 60.000 dinara ili da 37 vlasnika državi duguje za svoje parcele oko 200.000 dinara,  a da pri tome  da te parcele nemaju ni putni prilaz, struju, vodu i drugo komunalno uređenje.

On je rekao da narod teško živi i da će teško da izmiri ta „dugovanja“ prema državi.

Darko Bulatović je rekao da je vlast demokrata 2011. godine donela odluku o Uređenju gradsko građevisnkog zemljišta,  odnosno proširenju područja gradskog građevinskog zemljišta na područjima koje su se do tada vodila kao poljoprivredna, i da su tom izmenom Geneeralnog urbanističkog plana  stvoreni preduslov za uvećanje poreza.

“Ono što je činjenica jeste da su napravili obuhvat gradskog građevinskog zemljišta 2011. godine  , da su usvojeni planovi 2012, 2013, 2014, da su to poslali u Katastar na sprovođenje  da je sad to Katastar isporučio “, rekao je Bulatović I dodao :

Marina Dejanović iz Demokratske stranke  navela je da jeste 2011. godine proširen plan, ali da je porez povećan 2014. godine, kada je na vlasti već bila Srpska napredna stranka što je gradonačelnik potvrdio.

“ JA sam više puta sa ove govornice govorio da je porez na imovinu povećan 300 posto za vreme vladavine Perišića” rekao je Branislav Jovanović iz odborničke grupe “ Zajedno za Niš” .

Gradonačelnik Niša rekao je da lokalna samouprava traga za rešrnjima da se ovo pitanje reguliše  a da se građani ne oštete.

“Mi tražimo rešenje da to ispravimo kako građani ne bi ispaštali zbog greške vlasti koju ste vodili vi i vaši saradnici. Stopa poreze je sada prošla kroz katastar i ukoliko toliki porez ne bi naplatili, prekršili bi zakon, – rekao je Bulatović.

Gradonačelnik je u svom obraćanju Skupštini rekao da je najmanje zadovoljan radom javnih preduzeća.

“Mnogo veći učinak moramo svi da pokažemo I da se zaista mnogo radi da bi se ostvarili rezultati. Ako ne radite nije prirodno da očekujete rezultate. Ako želimo rezultate onda moramo svi da radimo , posebno kada je u pitanju javni sektor, javno komunalna preduzeća.

Gradonačelnik je najavio novu organizaciju i nova rukovodstva javnih preduzeća.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare