Gradonačelnik Leskovca obeležio šest godina vlasti

LESKOVAC

Šest godina od dolaska na vlast koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom gradonačelnik Goran Cvetanović obeležio je danas obilaskom 14 lokacija sa novinarskim ekipama najvećeg broja medija, gde je želeo da u najkraćem podvuče crtu i javnost podseti na najvažnije rezultate rada lokalne samouprave u ovom periodu.

 

Krenulo se od pozorišta, ustanove kulture, čija je rekonstrukcija koštala 60, a tehničko opremanje dodatnih 10 miliona dinara, kako bi se 2014., kao domaćin jubilarnog 50. Festivala Joakim Vujić, pokazalo u najboljem svetlu. Da je Leskovac grad koji brine o kulturi, svedoči i činjenica da je samo ove godine, za tu oblast iz budžeta opredeljeno 358 miliona dinara, rekao je Cvetanović koji se nije bavio činjenicom da rečeno pozorište u protekle četiri godine nije učestvovalo na “Joakimu Vujiću” niti na bilo kojoj drugoj pozorišnoj smotri.

Mlinska ulica, kojom je nastavljen put ka Lidl-u i novoj, zeleno-roboj pijaci, takođe je, posle mnogo godina rekonstruisana i uređena, ističe Cvetanović, koji smatra da je ovaj deo grada dobio novi, moderan izgled dolaskom velikog nemačkog investitora. Prosečene su dve nove ulice, Pijaca i Komunalac su preseljeni u nove prostorije, a od prodaje samo tri lokala na toj lokaciji, vraćen je sav uloženi novac.

Osnovna škola „Josif Kostić“, koja se i dalje renovira zbog, po Cvetanoviću, nepredviđenog oštećenja ploče i uočene velike potrebe za izvođenjem dodatnih radova na rekonstrukciji unutrašnjosti objekta, te se pristupilo izradi projekta rekonstrukcije.

„Izrada projekta je u završnoj fazi, očekujemo izdavanje urbanističkih uslova u narednih nekoliko dana, nakon čega Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, po čijem se zahtevu i radi projekat, treba da da mišljenje o projektu. Nakon dobijenog pozitivnog mišljenja Kancelarije podnećemo zahtev za Građevinsku dozvolu, što se sada izdaje u kratkom roku. Po dobijanju građevinske dozvole, uz saglasnost KUJU na tendersku dokumentaciju, raspisaće se javni poziv za izbor izvođača radova.“

Jedno od prvih obećanja pre šest godina bilo je ono da će Leskovac biti čistiji, a Cvetanović tvrdi da je napredak na tom polju vrlo očigledan. Razlog za to je bolja organizacija „Komunalca“, ali i tehničku opremljenost, kao rezultat ulaganja lokalne samouprave od preko 75 miliona dinara.

Onaj segment ulaganja, koji nije vidljiv jeste izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, a u proteklih šest godina, u taj posao je uloženo više od četiri miliona evra.

„U izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju ulica i puteva na teritoriji grada, ukupne dužine preko 30.000 metara, grad je, u proteklih šest godina uložio 550 miliona, a radilo se i na zameni standardnog led osvetljenja, zameni šaht poklopaca, ugradnji gajger slivnika, uređenju zelenih površina, obnovi i uredjenju parkova.“

Ritejl park, sledeća stanica ovog specifičnog obilaska grada, uveliko se gradi i biće završen na proleće naredne godine. U njemu će posao naći stotinak leskovčana.

Cvetanović je izneo podatak da je kompletan prostor već zakupljen, te da će Leskovčani dobiti još jedan moderan tržni centar, kojim će dominirati veliki prodajni objekat „Maxi-ja“.

Javno preduzeće „Toplana“ je u ovih šest godina postalo primer domaćinskog i odgovornog poslovanja.

„Puštena je u rad prva kotlarnica na gas“ podsetio je gradonačelnik i dodao da je za njenu izgradnju izdvojeno je 760.000 evra.“

„Postavljanje 35 automatskih podstanica koštalo je 350.000 evra, a „Toplana“ je uložila i 50.000 evra za mernu gasnu stanicu. Ovo preduzeće je rekonstruisalo toplovod u dužini od 1200 metara, u vrednosti od 440.000 evra. Izvršena je automatizacija 46 toplotnih podstanica i SKADA sistema u ukupnom iznosu od 500.000 evra. Ugrađeni su filteri za prečišćavanje produkta sagorevanja, investicija je vredna 112.000 evra.“

I južnokorejska kompanija „Jura“ je bila jedna od stanica obilaska, a Cvetanović podseća da je ova firma završila izgradnju i opremanje treće fabrike, čije otvaranje se očekuje do kraja ove godine, a investitor već najavljuje ulaganje u četvrtu. Britanski „Aptiv pakard“ već je poslao deo radnika na obuku u Rumuniju. Turskom „Džinsiju“ je rekonstruisana zgrada nekadašnje „Sintetike“ predata na korišćenje polovinom oktobra, ali će, do završetka preseljenja i početka rada u novim prostorijama proći nekoliko meseci.

„Grad je, da podsetimo, od države kupio zgradu „Sintetike“ i, uz podršku Vlade, u njenu rekonstrukciju investirao preko 200 miliona dinara, kako bi se turskom investitoru pripremio prostor za rad i zapošljavanje novih nekoliko stotina radnika“ napominje Cvetanović.

Bulevar Nikole Pašića, odnosno obilaznica oko grada, čeka na završetak, a ministarka Zorana Mihajlović obećala je podršku Vlade u vidu 195 miliona. Cvetanović je uveren da će potpredsednica održati obećanje.

Dalji obilazak vodio je u Opštu bolnicu, čija glavna zgrada će tek doživeti građevinsku i arhitektonsku renesansu, a u toku su radovi na sanaciji Odeljenja psihijatrije, koje je, zbog problema sa vlagom, bilo potpuno neuslovno za boravak pacijenata.

„Ova ustanova, prema zaposlenima i intervencijama koje se sprovode, može se meriti sa kliničkim centrima u zemlji. Kako ovde rade odgovorni i profesionalni ljudi, na čelu sa direktorom Nebojšom Dimitrijevićem, ustanova zaslužuje da i njene zgrade budu adekvatne nameni koju imaju. Sa tim ciljem izvedena je rekonstrukcija zgrade infektivnosg odeljenja u vrednosti od oko 42 miliona dinara. U mnoge službe i odeljenja uloženo je mnogo novca, kako u samo uređenje, tako i u opremanje najsavremenijim aparatima.“

Crkva Svetog Simeona Mirotočivog u naselju „Dubočica“ verski je objekat, za čiju izgradnju je lokalna samouprava bila posebno zainteresovana. Grad je do sada uložio oko 14 miliona dinara, a radovi na ovom hramu, ulaze u završnicu.

Ustanova za odrasle i starije Leskovac spada u reprezentativni gradski objekat koji je obnovljen i opremljen sredstvima države i grada.

„Biće upućen zahtev za proširenje kapaciteta, što podrazumeva dogradnju, jer na mesto u ovoj instituciji socijalne zaštite, u svakom trenutku čeka 50-ak naših sugrađana i žitelja susednih opština.“

Cvetanović je obišao i veleprodajni objekat koji preduzeće „Metla komerc“ gradi na mestu nekadašnje „Montaže“.

„U ovom modernom zdanju, spolja i unutra opremljenom po ugledu na slične u svetu, posao će naći 50 nezaposlenih lica. Vlasnik, Danilo Stešević, najavljuje da će nekoliko puta više novih radnih mesta biti u modernom tržnom centru, koji ova kompanija planira u čuvenoj „šajkači“ i oko nje.“

Lokalna samouprava je u proteklih šest godina jednako ulagala i u puteve, objekte i razvoj strateški važnih privrednih oblasti, kao što je poljoprivreda.

Cvetanović je u Bratmilovcu posetio gazdinstvo Batice Gičića, koji se bavi uzgojem bikova, obilazak, je završen u naselju Ančiki, koje je dobilo novu zdravstvenu ambulantu i prostorije za mesnu kancelariju.

„Ovo naselje sada ima najnoviju i najsavremeniju ambulantu. U njenu izgradnju uloženo je 14,7 miliona dinara, građena je u dve faze, strpljivo i polako kako bi svaka sitnica bila na svom mestu. Značaj njene izgradnje ogleda se u tome što će rasteretiti ambulantu u Manojlovcu, ali i sve zdravstvene stanice u samom Leskovcu koje meštani naselja Ančiki koriste. Ambulanta se nalazi na donjem spratu zgrade. Gornji sprat zgrade namenjen je Mesnoj zajednici i ja im želim da je koriste kako bi vredno i odgovorno radili na daljem razvoju svog naselja.“

Cvetanović se na kraju, kako je rekao ” zahvalio svim mojim prijateljima i saradnicima koji su već godinama uz njega i zajedno sa njim se bore za dobrobit grada”.

Zahvalio se i sugrađanima za podršku koju „nam već šest godina pružate, jer da nije vas ne bismo imali ni podršku, a ni razloga da se trudimo i radimo. I zato, kada ovo kažem, govorim u svoje, a verujem i u ime svih mojih saradnika. Nastavićemo, sa puno ljubavi i odgovornosti, koristeći sve naše znanje i umeće, da radimo za dobrobit naših sugrađana, naših Leskovčana, našeg Leskovca,“ veli Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare