Građani za zajednicu, idejama Nišlija do Niša po njihovoj meri

NIŠ

Lokalna fondacija Niš  otvorila je novi, ukupno četvrti po redu, Konkurs na kojem je formalnim i neformalnim grupama građana dostupno ukupno 6.000 evra za realizaciju kreativnih ideja u Nišu. Konkurs LFN otvoren je do 20. marta 2023. godine. Najveći deo novca koji je sada na raspolaganju obezbeđen je na licitaciji povodom proslave dve godine rada Naučno tehnološkog parka u Nišu, partnera LFN u realizaciji ovog Konkursa. Nakon objavljivanja rezultata konkursa 10. aprila i potpisivanja ugovora, projekti će zvanično krenuti sa realizacijom do kraja aprila. Krajnji rok za finalnu realizaciju projekata na ovom Konkursu je 30. septembar 2023. godine.

                                   „Posle uspešno sprovedena tri konkursa, uz podršku Trag fondacije u 2021. i 2022. godini i ukupno 29 podržanih inicijativa građana, LFN želi da novim konkursom pruži podršku komšijama, aktivnim Nišlijama koji su spremni da pokrenu pozitivne promene u svojoj ulici, naselju, selu i gradu. Ovim javnim pozivom biće podržane inicijative koje doprinose razvoju Niša i povećanju kvaliteta života u zajednici, kao što su inicijative iz oblasti ulaganja u obrazovanje, podrške kulturi i umetnosti, unapređenja javnih prostora i razvoja sporta“, kažu u Lokalnoh fondaciji Niš.

                               Iznos sredstava koji se dodeljuje kreće se od minimalnih 50.000 dinara do maksimalnih 150.000 dinara po jednoj ideji. Podršku će dobiti minimum šest  inicijativa građana sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu.

                               „Podrška je namenjena registrovanim udruženjima građana i neformalnim grupama  koje  pokreću i aktivno uključuju građane u svoje aktivnosti, zastupaju opšte interese svoje zajednice, deluju na teritoriji Grada Niša i svih pet gradskih opština. Pod neformalnim grupama podrazumevamo grupe od najmanje troje ljudi, koje su okupljene oko rešavanja problema u lokalnoj zajednici i nisu formalno registrovane“, dodaju u LFN.

                             Konkurs LFN otvara prostor za raznovrsne inicjative i ideje aktivnih ljudi koje doprinose razvoju našeg okruženja

                             „Verujemo da udruženi građani najbolje prepoznaju potrebe svojih zajednica, i to u najmanjim lokalnim jedinicama, naseljima, kvartovima, ulicama i dvorištima. Za nas, zajednicu čine građani okupljeni oko zajedničkih vrednosti, potreba, interesa, problema, koji razvijajući osećaj pripadnosti zajednici preduzimaju zajedničke akcije. Ključne oblasti koje smo prepoznali su obrazovanje, kultura, javni prostori, sport i umetnost. Otvorena je mogućnost podrške i za projekte iz drugih oblasti značajnih za naš grad. Svima koji su zainteresovani preporučujemo da prepoznaju šta je potrebno da se promeni, okupe ljude koji dele njihove vrednosti i predlože nam rešenja“, ističu u Lokalnoj fondaciji Niš.

                       Sredstva sa ovog Konkursa ne mogu biti upotrebljena za podršku pojedincima, javnim institucijama i preduzećima. Osim toga, ne mogu se koristiti za aktivnosti političkih partija, aktivnosti koje promovišu i zagovaraju diskriminaciju po bilo kom osnovu. Projekti ne treba da budu u duhu zagovaranja određene religije, crkvenih aktivnosti, humanitarne, socijalne pomoći ili kupovine drugih dobara radi njihove distribucije. Konkurs ne podržava ideje koje podrazumevaju realizaciju specijalističkih i usko stručnih projekata iz određenih oblasti, npr. medicinski, zdravstveni projekti, psihološke radionice, naučna istraživanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare