Građani sve češće  u Nišavski okrug po rešenje problema

NIŠ

U načelstvu  Nišavskog upravnog okruga danas je  održan  peti  po redu prijem građana ove godine. Meštani aleksinačkih sela tražili su posredovanje na Okružnom štabu za vandredne situacije, jer su im i posle mesec dana od poplava, dvorišta pod muljem, smećem i nanosima bujičnih poplava.

“ Naišla je bujica koja je uništila ogradu, celo dvorište, ušla u kuću a najveća šteta nam je što je poplava odnela kombi koji je bio teži od jedne tone i bio je pun knjiga sa kojima radimo. Zvali smo predsednika opštine, mašine, da neko izađe da nam neko izađe u susret, da se sve to očisti, da se sanira šteta, ali i dalje čekamo” kaže  Olga Pejović , prodavac knjiga , kojoj je u poplavama stradalo kombi pun knjiga u selu Vrćanovica kod Aleksica.

 Veliki problem imaju i meštani sela Bovan koje nije obuhvaćeno vandrednom situacijom.

Zoranu Nikoliću su bujične vode nanele mnogo štete jer su mu poplavljene kuća i bašta. Obraćao se još pre tri nedelje mnogim nadležnim službama u Aleksincu , ali do danas  je malo toga urađeno.

“ Došli su sa dva kamiona i desam osam radnika i to hoće da očiste lopatama. Za to ne postoji nikakva šansa jer tu ima materijala za sedam osam kamiona. Ništa nisu uradili , vratili su se nazad. Mi smo ponovo sutradan otišli kod predsednika. To je 14, 15 kilometara a ja idem svaki drugi dan. On je rekao da budemo strpljivi”, rezigniran je Zoran Nikolić iz  sela Bovan koji je tražio pomoć da se ubrza pomoć oko čišćenja poplavljenog dela .

Dragoljub Stojanović predsednik mesne zajednice Marine kutine  kod Gadžinog Hana, došao je da se požali i ukaže na nezakonito otuđenje drušvenog zemljišta privatniku i kao posledice tog čina izmeštanja Spomenika palim borcima  u Drugom svetskom ratu.

“ Došao sam jer nisam dobio pravu zaštitu a želim da zaštitim seosku imovinu “, kazao je Stojanović. Kako nije dobio odgovor iz opštine Gadžin Han , on je danas upućen kod javnog pravobranioca.

“ Sobzirom da se radi o državnoj imovini gospodin je upućen na republičko pravobranilaštvo i ja se nadam da će tamo dobiti pravi odgovor kome da se žali, kome  može da uputi određenu dokumentaciju”, objasnila je načelnica Okruga Dragana Sotirovski.

Žitelji sela u Gornjem Zaplanju predložili su aktivnosti na oživljavanju tog kraja.

Jedna lepa ideja danas je izložena načelnici Nišavskog upravnog okruga a to je osnivanje humanitarnog centra za pomoć najugruženijih Nišlija i žitelja Okruga.

“ S obzirom na to da se dosta hrane koja se uništava i da ima dosta ljudi koji bi da poklone nekome garderobu , da se na bilo koji način pomogne, treba da se to na neki način sistematizuje i da se uvede u legalne tokove. To je fantastičan predlog a ja ću sa svojim saradnicima da razmatram kome bismo takav predlog mogli da uputimo” kaže načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, koja kaže da je zadovoljna odzivom i interesovanjem građana koji stiču naviku dolaska u Nišavski upravni okrug radi rešavanja problema. Posebno kada su u pitanju okolne opštine kojih je sve više.

Ona je pozvala novinare  da  se sutra, 10. 07. 2018. godine pridruže još jednom ,,Karavan’’ insprekcijskih službi Nišavskog upravnog okruga. Načelnici i šefovi insprekcijskih službi biće u 09:00h u Doljevcu, a u 12:00h u Ražnju. Zakazan je susret sa predsednicima lokalnih samouprava, načelnicima Opštinskih uprava i direktorima Javnih preduzeća i ustanova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare