Građani Preševa ne znaju kako je kreiran budžet

PREŠEVO

U Preševu nisu organizovane javne rasprave o budžetu za ovu godinu i građani ne znaju kako je on kreiran i šta će biti finansirano iz njega, ovo su nam  rekli meštani ove opštine

Prema poslednjem renbalansu budzeta za 2022 godinu bio je planiran 51 kapitalni projekat u okviru  918. 570. 474 dinara.

U budžetu za 2023 godinu planirano je 28 kapitalnih projekata u okviru 1.248.463.232 dinara. Koliko će biti stvarno realizovano,. videće se.

A šta kažu građani?

Što se ovogodišnjeg budžeta tiče građani Preševa nisu upoznati kako se budžet formira, koje su njihove potrebe, težnje, problemi, tako da je problem da se na taj načiin formira budžet bez neke ideje žitelja na nivou opštine, rekao nam je Stefan Anđelković.

“Obični građani teško da znaju kako se troši budžet. Potrebna je javna rasprava kako bi oni iskazali svoje probleme. Konkretno, imali smo vremenske nepogode koje su zadesile našu opštinu ovih dana i to je bio jedan od kapitalnih projekata koji je potrebno uraditi da bi se građani zaštitili. Toga nije bilo i sada je jednostavno kasno da se neke stvari saniraju…”, smatra on.

Pitamo ga da li misli da ljude zanima kako se troše te pare, koje su njihove?

” Bilo bi značajno da znaju na koji način se troši novac iz budžeta. To jeste njihov novac i treba biti usmeren ka njima, da zadovoljava njihove potrebe”, kaže Anđelković.

Posebno pitanje je šta je planirano za srpsku zajednicu, koja je u Preševu u manjini, iz prošlogodišnjeg i ovogodišnjheg budžeta.

Kako saznajemo, budžetom za 2022.godinu planirano je 7 kapitalnih projektata ( asfaltiranje puta, dečiji park, sanacija školskog objekta, izgradnja sportskog terena u selu Slavujevac,  renoviranje škole u selu Mamince, dečiji park Strezovac i renoviranje Doma mladih na Železnickoj stanici) i za to je predviđeno oko 35.000.000 dinara. Posle promene lokalne vlasti , rebalansom ovaj iznos je smanjen na oko 17. 500. 000. Poslednjim rebalansom budžeta od 20. decembra ovi projekti su ostali mrtvo slovo na papiru. 

U budžetu za 2023. godinu ne postoji nijedan kapitalni projekat koji je namenjem srpskim sredinama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare