Građani odneli blokove ispale iz zidina niške Tvrđave

NIŠ

Rastinje u zidinama niške Tvršave načelo je bedem iz kojeg je ispalo više kamenih ploča o čemu je javnost već obaveštena. Kamenih ploča koje su ispale iz bedema nema, a prema rečima gradske većnice Adriane Anastasov „savesni“ građani su ih pokupili i odneli.  Kompleks od blizu 60 hektara opasan zidinama koje su nam u nasleđe ostavili turski osvajači od 1948.godine je  pod zaštitom države a prema rečima većnice Anastasov lokalna samouprava će se pobrinuti da svi koji su zaduženi za njeno održavanje rade svoj posao. Dodaje da je u vezi sa tim održan i sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika i javnih preduzeća da bi se dogovorili koje hitne korake moraju preduzeti.                       „Moram da potvrdim reči gradonačelnice Dragane Sotirovski da nam Zavod za zaštitu spomenika nije uputio ništa što je vezano za uklanjanje i saniranje stanja vezanog za saniranje niške Tvrđave do sada, ali na insistiranje Grada dobili smo nekoliko dopisa koji tačno opisuju radove koje je potrebno izvršiti na saniranju štete koja je nastala, odnosno na urašavanje kamenih ploča iz bedema. Dobili smo i opis mera tehničke zaštite niške Tvrđave za potrebe tretmana rastenja na bedemu“, kazala je većnica Andriana Anastasov.

                       Složili smo se da je bolje delovati preventivno i od sada će Zavod na nedeljnom i mesečnom nivou obaveštavati Grad u kakvom je stanju komplek i šta je potrebno preduzeti, ističe većnica i dodaje da je građevinska inspekcija vidno obeležila i obezbedila mesto gde se bedem obrušava.

                        „Po hitnom postupku raspisaćemo javnu nabavku za izvožača koji će bedem dovesti u red. U međuvremenu ekipe JKP „Medijana“ krenuće da čisti rastinje koje ugrožava stabilnost zidina. U budžetu grada za održavanje i izgradnju spomenika imamo izdvoijeno četiri miliona dinara ali smo spremni da taj iznos povećamo, kaže većnica Anastasov.

                        JKP „Medijana“ tretiraće rastenje na stabilnim i nestabilnim mestima bedema, zeljasto, drvenastog i ostalog rastenja.

                         „Tačno je predviđeno na kojii način se rastenje na ovom prostoru tretira.Ne može da se seče, ne može da se čupa, već se  radi na odgovarajući način po upustvima Zavoda za zaštitu spomenika“, dodaje Anastasov.

                        Prema njenim rečima kameni blokovi koji su ispali iz bedema Tvršave zbog rastenja su odneti i ne nalaze se više u podnožju Tvđave.

                        „Naši sugrađani su bili dovoljno „savesni“ i te blokove su odneli tako da Grad sada mora da naruči nove  blokove koji će koštati Grad. U pitanju su specifični blokovi koji ne mogu da se nabave kod nas, pa je to dotana obaveza“, kazala je Anastasov.

                        Dodala je da i mi sami moramo da budemo više savesni, da povedemo više računa o spomenicima kulture. Apelovala je na građane da prijave sve nepravilnosti ili štetu koju primete.

                        Kamene ploče sa zidina niške Tvrđave su počele da se urušavaju na nekoliko mesta.Glavni krivac za urušavanje zidina niške Tvrđave je rastinje. Koreni rastinja se šire i izbacuju ploče iz ležišta. Ovim povodom se oglasila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je tom prilikom kazala da Zavod za zaštitu spomenika nije obavestio Grad šta je potrebno da se uradi kako bi se sačuvale zidine.

           Podsetimo, JKP ,,Mediana” prošle godine čistala je rastinje sa spolje stane bedema niške Tvrđave. Krajem 2020. godine, u Ministarstvu turizma, gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisala je aneks ugovora za revitalizaciju niške Tvrđave.

    Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. v.n.e. kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine. Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare