Građani nezainteresovani za učešće u kreiranju gradskog budžeta

VRANJE

U Vranju je održana javna rasprava o predlogu Odluke o budžetu grada za 2018.godinu, koju je organizovalo Odeljenje za budžet i finansije .

Mada je poziv bio upućen svim budžetskim korisinicima, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova, udruženjima građana i zainteresovanim pojedincima, odziv je bio mali. Korisnici budžeta očigledno nisu zainteresovani da učestvuju u njegovom kreiranju. I pored toga javna rasprava je održana jer je prisustvovalo desetak građana.
Bila je to prva javna rasprava o ovom značajnom dokumentu koja, kako je rekao zamenik gradonačelnika Nenad Antić, primer dobre prakse kako treba raditi u procesu donošenja budžeta, izražavajući žaljenje što je odziv bio mali. To je  prilika da indirektni budžetski korisnici aktivno učestvuju u donošenju važnih odluka.

„Naredna, 2018. biće veoma bitna. Biće to godina iskušenja za nas, zbog dugova koje smo nasledili i koji će opterećivati naše planove i poslovanje. Stižu nam ogromni dugovi za naplatu tako da ćemo ovaj budžet skrojiti onako kako moramo. Odluku o budžetu donećemo u interesu građana, nastavka daljih investicija, ojačavanju privrednih aktivnosti  i servisiranju osnovnih stvari koji se tiču građana, ne samo privrede. U sklopu odluke o budžetu planiramo da donesemo i Plan kapitalnih investicija, koji je značajan strateški dokument, odmah posle Strategije održivog razvoja“, rekao je zamenik Antić.

Gradski većnik, Ivan Stanković je rekao da je Odeljenje za budžet i finansije Gradske uprave, tokom cele godine bilo otvoreno za sva pitanja i sugestije, počev od svih raspisanih konkursa u oblasti medija, socijalnih i humantiranih organizacija, ekologije, kulture, sporta. Vođeni su i razgovori sa udruženjima i privrednicima, ali i praćeni signali iz Republike prilikom kreiranja budžeta

On je dodao da je na gradskom sajtu postavljen Izveštaj o budžetu, gde građani mogu ostvariti uvid u prilive i troškove na mesečnom nivou. Međutim, zainteresovanost korisnika nije velika.

„Znatan deo budžeta u 2018. godini, kada se izuzmu troškovi tekućeg poslovanja, trošiće se na nasleđena dugovanja, a manji deo na investicije, ali će one biti daleko veće i značajnije u odnosu na tekuću godinu. Budžet i dalje neće biti razvojni, ali generalno idemo ka tome. Ima starih dugovanja, ali će biti investicija i jačeg komunalnog programa u gradu“, istako je većnik Stanković.

Što se tiče kreditne zaduženosti, on je rekao da će biti smanjena u 2018. godini, ali će Grad i dalje uzimati kredite koje će otplaćivati  tokom godine.

„Naša strategija je da se troši koliko se ima i tako ćemo nastaviti i u 2018. godini“, zaključio je Stanković.

Na javnoj raspravi o Predlogu Odluke o budžetu grada za 2018. godinu prisutni su se interesovali koliko sredstava je planirano za poljoprivredu, sport, medije i koliko će novca biti izdvojeno za novogodišnju rasvetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare