Građani na zboru zahtevali opoziv odluke o seči kedrova u Bulevaru Nemanjića

NIŠ

Info služba Srpskog pokreta Dveri Niš saopštila je da su se na zboru građana, održanom 20.11.2020. godine, ispred gradilišta „Delte“ građani Niša okupili i izrazili ogorčenje zbog Odluke gradskog Sekretarijata za planiranje i izgradnju od 13.11.2020. godine o seči 13 kedrova i još pet platana iz drvoreda u Bulevaru Nemanjića, koji se nalaze na javnoj površini, a zarad izgradnje pristupnog puta u objekat u izgradnji kompanije „Delta“. Okupljene Nišlije ustale su u odbranu svog prava na zdravu životnu sredinu, na pravo na čist vazduh, ali i dostojanstva Grada Niša koji je pod vlašću SNS postao Grad pregaženog identiteta, a Nišlije građani urušenog samopoštovanja.

Iz Dveri pitaju da li je privatni interes „Delte“ važniji od javnog interesa Nišlija? Zbog čega lokalna vlast ne poštuje sopstvenu regulativu, po kojoj su zelene površine, drveće i drvoredi definisani kao dobra od opšteg interesa, koji zbog značaja za život ljudi imaju posebnu zaštitu? Zbog čega gradonačelnica ne odgovora na Zelena pisma Dveri koja su joj upućena?

Na Zboru, kao zapostavljenom obliku neposredne demokratije, okupljenim građanima obratila se predsednica Dveri Niš, prof.dr Tamara Milenković Kerković i pozvala je građane da ne dozvole da im otimaju Grad i objasnila da ogromna ekološka šteta od seče drveća u najzagađenijem gradu u Srbiji nije manja od simboličke i emotivne vrednosti koju za Nišlije imaju kedrovi na Bulevaru. Podsetila je i na sramotnu seču „solunskih kedrova“ u vreme vikenda i policijskog časa, koja je šokirala čitavu Srbiju i pozvala građane da se pridruže naporima Dveri Niš da odbrane drveće koje apsorbuje 3,5 tona ugljen dioksida i prašine, u doba zagađenosti grada bez presedana..

Podrazumevajući da će kompanija „Delta“ biti korporativno odgovorna, i da će se u skladu sa GUP-om Niša, zelenom površinom oko svog budućeg objekta, bar delom odužiti Nišlijama za narušavanje zelenog pejzaža i svoj budući profit, Dveri pozivaju na odgovornost gradsku vlast koja javnu svojinu građana Niša podređuje privatnom interesu, a to nije prvi put. Zato zahtevamo da građani Niša budu pitani za sve ključne probleme koji narušavaju njihovu svojinu i interes. Gradske institucije i niški mediji su zatvoreni za drugačije mišljenje, a otpor građana kroz prakse neposredne demokratije jedini je način za odbranu Grada u ovom trenutku.

Pored elektronske https://www.peticije.online/stop_sei_kedrova_na_bulevaru_nemanjia_u_niu, potpisana je ispod kedrova i pisana Peticija sa Zbora građana za hitno ukidanje Odluke o seči kedrova i platana na Bulevaru Nemanjića, koja je je adresirana gradonačelnici Sotirovski i Sekretarijatu za planiranje i izgradnju koje je odluku donelo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare