Grad Vranje konvertije dugove Simpu, doneta odluka i o kreditu

VRANJE

Grad Vranje će konvertovati svoja potraživanja u akcijski kapital kompanije  “Simpo”, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada.

Odbornici su usvojili i Odluku o davanju saglasnosti na unapred pripremljeni plan reorganizacije privrednog društva ,,Simpo” ad Vranje, po kojoj se nenaplaćena potraživanja lokalne samouprave  u iznosu od oko 155 miliona dinara konvertuju.

Data je saglasnost i javnim preduzećima, čiji je osnivač grad Vranje da donesu odluku o konverziji svojih potraživanja.

Na današnjoj , 26. sednici Skupštine grada minutom ćutanja odata je pošta preminulom odborniku  SPS Siniši Mitiću a zatim i potvrdjen mandat odborniku SDS dr Slobodanu Pejiću koji je zamenio Gorana Mitića koji je podneo ostavku .

Odbornici su usvojili predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o buždetu grada Vranja za 2018. godinu, koju je obrazložio gradski većnik Bojan Kostić. ,,Osnovni razlog za rebalans budžeta je reprogramiranje uzetih kredita 2015. i 2016. godine, uvećanje sredstava za izgradnju zgrade Pozorišta, odobravanje dodatnih sredstava za finansiranje sportskih organizacija do kraja godine, kao i Narodnog muzeja  i mesnih zajednica, izrada projektne dokumentacije za razvojne i projekte unapređenja energetske efikasnosti.

Po njegovim rečima sredstva koja su budžetom bila predviđena za izgradnju vrtića u naselju ,,Raška” u iznosu od 62,5 miliona neće biti potrebna do kraja godine zbog prakse ministarstva da sufinansiranje kapitalnih projekata sa lokalnim samoupravama bude prvo finansirano iz budžeta Republike.

Usvojen je i predlog odluke o zaduživanju grada Vranja radi refinansiranja kapitalnih ulaganja.

Grad će uzet kredit na osam godina, dve godine grejs period i šest godina otplate.

„Ukupan iznos kredita je na nivou od 280 miliona dinara, to je suma ostatka dugovanja iz 2015 i 2016. godine”, rekao je Kostić i dodao da su i ta dugovanja “uzimana po povoljnim stopama ali zbog istorijski niskog euribora treba iskoristiti mogućnost za reprogram jer tako vraćamo postojeće kredite a na taj način se ne povećava zaduženje grada”.

Po njegovim rečima ” na taj način biće smanjeno godišnje servisiranje duga po uzetim kreditima i poboljšana likvidnost grada, zatim olakšano funkcionisanje lokalne samouprave i povećana slobodna sredstva za investiranje u naredne tri godine”.

Na današnjoj sednici usvojen je predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata na teritoriji grada Vranja, kao i predlog Odluke o izmeni odluke o elektronskom prenosu sednica Skupštine grada.

Ovo je prva sednica na koju su odbornicikoristili tablet računare a materijal za sednicu su dobili elektronskim putem.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare