Grad preduzeo mere da zaštiti Nišlije od PM čestica

 NIŠ

 Grad Niš je jedini  grad južno od Smedereva koji meri postojanje PM čestisa u vazduhu tako da je u Nišu to vidljivo za razliku od drugih gradova u kojima se to ne meri, kaže Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Niša i dodaje da je grad već preduzeo određene mere da se smanji zagađenost vazduha kako bi se očuvalo zdravlje stanovnika. Sve preduzete mere grada, prema njegovim rečima, biće završene do proleća, ali kada se radi o republičkim ustanovama to ne zavisi od grada.

        „Formirana je radna grupa koja radi svoj posao i koja je do sada održala dve sednice, a jedan od zaključaka radne grupe je i da se otpočne sa očuvanjem kvaliteta vazduha što je naša zakonska obaveza i pred raspisivanjem smo javne nabavke kojom će se odrediti subjekat koji će napraviti plan kvaliteta vazduha. To je strateški dokument koji treba da donese konkretne mere i da ograniči  sve nivoe zagađenja u gradu“.

          Milosavljević dodaje da su  druge konkretne mere koje grad može da preduzme tiču su energetike i saobraćaja.

          „Kada je u pitanju energetika gasimo toplanu Čair koja je na mazut i prebacujemo  na Klinički centar koji preuzimamo od Kliničkog centra, tako da će mnoge institucije koje su do sada koristile lož ulje ili ugalj, preći na gas. Tako će se u tom delu grada  znatno smanjiti zagađenje“, kaže Milosavljević.

             Sa druge strane, grad ne može da deluje na  republičke ustanove koje se ponašaju prilično pasivno kada se radi o ovom problemu.

             „Zbog toga je grad spreman da subvencioniše priključke tih ustanova na toplovodnu mrežu, a konkretno se radi o zgradi Univerziteta, Ekonomskog i Pravnog kao i Medicinskog fakultetu koji bi trebao da  bude primer kako se štiti zdravlje ljudi. Oni i dalje za zagrevanje koriste ugalj  i lož ulje i tako postaju zagađivači na ovom prostoru. Sa druge strane  grad će, takođe, iz svoje budžetske rezerve platiti sve one  vrtiće koji mogu da pređu na gas“, istako je Milosavljević.

            Kada se radi o saobraćaju, Milosavljević u ime grada apeluje na građane da ne koriste automobile bez neke preke potrebe, da ne ne zaustavljaju automobile na četiri žmigavca, da na semaforima ugase motore.

            „Građani moraju da imaju svet i o tome šta koriste za loženje jer imamo prijave iz grada da se lože i premeti koji nisu enetgenti a oni i te kako zagađuju vazduh“, kazao je Milosavljević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare