Grad Niš prvi u Srbiji otvorio Savetovalište za decu žrtve nasilja

NIŠ

Na 24.sednici Skupštine Grada Niša usvojena odluka o osnivanju Savetovališta za decu žrtve nasilja čime je Grad Niš postao prvi grad u Srbiji koji će pružati terapijski rad deci sa iskustvom različitih oblika nasilja, uključivale roditelje u tretman deteta kroz psiho – edukaciju i savetovanje i organizovaće preventivne aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom.

Savetovalište će funkcionisati u okviru ustanove Sigurna kuća za žene i decu žrtve nasilja, s tim što će biti potpuno fizički odvojeno od usluge prihvatilišta Sigurne kuće.

                                    „Detinjstvo svakog deteta trebalo bi da bude srećno i bezbrižno. Nažalost to ne bude uvek tako i deca kao najranjivija kategorija često postaju žrtve nasilja i njihovo detinjstvo se pretvara u košmar“, kazala je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

                                     Ne prodaje puno vremena a da ne čujemo da je neko dete doživelo nasilje i ono što posebno brine je to što vrste nasilja postaju sve brojnije pa imamo seksualno nasilje kao najteži oblik nasilja, fizičko, emocionalno,vršnjačko, digitalno, zlostavljanje, zanemarivanje, radna eksploatacija dece .

                                  „ Posledice preživljenog nasilja su brojne,izazivaju patnju i bol, ozbiljno ugrožavaju detetov razvoj i ostavljaju višestruke, dugotrajne i krajnje ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje deteta, psiho- socijalni razvoj i budući život, pa je iz tog razloga od izuzetne važnosti pomoći detetu da sanira posledice izazvane traumom nasilja, da ne dozvolimo da dete pati.Takodje od izuzetne je važnosti pomoći i roditeljima te dece u vidu savetodavnog razgovora kako bi na pravi način usmerili svoje ponašanje prema detetu koje ima ovakvu vrstu traumatskih iskustva“, kazala je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

                            Rad na prevenciji je veoma važan tako da će se  organizovati predavanja, tribine za stručne radnike škola, nastavnike, roditelje, učenike. Prema podacima niškog CSR koji će biti uputni organ za Savetovalište, na godišnjem nivou je oko 50 prijava slučajeva nasilja nad decom u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare