Grad Niš i ove godine izdvojio novac za podsticaj poljoprivrednika

NIŠ

 U Oficirskom domu u Nišu dodeljena su podsticajna sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj za 2020. godinu. Danas je samo jedan broj poljoprivrednika potpisao ugovore o dodeli ovih sredstava, a ostali će to učiniti sutra u holu Gradske kuće.

Direktne podsticaje Grada u ukupnom iznosu od 40  miliona dinara dobilo je 135 poljoprivrednika. Konkurs za subvencije poljoprivrednika je i dalje u toku, jer je ostalo još neiskorišćenih sredstava. Za ovogodišnje subvencije opredejeno je blizu 63 miliona dinara.

                        Ugovore o subvenciji je uručio gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je naglasio da će Grad i naredne godine povećati iznos subvencija.

                          “Grad je ove godine izdvojio više sredstva za podsticaj poljoprivrednika u odnosu na četiri godine unazad, ali obećavamo da ćemo sledeće godine ova sredstva uvećati za još 50 posto. Bez obzira što se kandidujemo za grad naprednih tehnologija podržavamo naša sala, podržavamo poljoprivedu i stvaramo uslove da svake godine imamo sve više i  više novca koji ćemo kroz razričite podrške usmeriti za različite oblasti društvenog života među kojima je i poljoprivreda. Pored ovih podsticaja koje odvajamo preko Sekretarijata za poljoprivredu, kroz druge programe ulažemo u infrastrukturu naših sela. Ove godine  od 12 sela 10 će na teritoriji GO Pantelej zabršiti atarske puteve, a i to je jedan od vidova podrške našem selu”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

                 Ukupan broj zahteva koji su podneti Sekretarijatu za poljoprivredu je  je 145 od kojih je odobreno 135 zahteva, u ukupno odobrenom iznosu od 40,9 miliona dinara. Još uvek su raspoloživa sredstva  za podsticaje  za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, za preradu i sertifikaciju , za nepoljoprivredne aktivnosti na seli i za regres za reproduktivni materijal.

                  “Konkursom je  predviđeno da ova sredstva budu određena prema proizvođačima u iznosu od 50 do 80 odsto od ukupno traženih sredstava, a u zavisnosti od mera za koje su poljoprivednici konkurisali”, kaže  Ljubiša Stojanović, pomoćnik sekretara Sekretarijata za poljoprivredu. “Danas sredstva dobijaju poljorivrednici koji su konkurisali za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i program mladih”.

                   Konkurs za dodelu subvencija za poljoprivrednike je i dalje u toku sve do utroška sredstava, a na spisku je 11 mera.

                   “Trenutno je potrošeno nešto više od 40 miliona, a na raspolaganju je još oko 20 milina dinara za ostale mere”, kaže Ljubiša Stojanović.

                     Pero Pavlović je jedan od dobitnika subvencija koje dodeljuje grad Niš.

                    “Novac koji sam dobio, to je oko 135.000 dinara od ukupne mase sa kojom sam konkurisao, ali je to dovoljno sredstava za ono što mi je potrebno kako bi obnovio majosnovnija sredstva koja mi omoguću da radim konforno.Kupujem nove košnice, centrifugu, parni topionik, sto za otklapanje saća. To je ono što je najneophodnije za nesmetan rad jednog pčelara”, kaže Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare