Grad Niš i Bizerta uskoro će potpisati sporazum o bratimljenju

NIŠ

Dogovor o zvaničnoj saradnji Bizerte, grada u Tunisu, i Niša, priprema dokumentacije za to i oblasti u kojima bi saradnja mogla da se ostvari glavne su teme o kojima je bilo reči na sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa  ambasadorom Republike Tunis u Beogradu Seifom Alahom Režebom kome je ovo bila druga poseta gradu na Nišavi. Inicijativa da se dva grada, Bizerta i Niš, pobratime potekla je od države Tunis ali i od udruženja potomaka ratnika iz Prvog svetskog rata koji su se oporavljali u Bizerti a mnogi od njih su u ovoj zemlji i sahranjeni. Osim o istorijskim vezama na sastanku je bilo reči i o tome na koji način i u kojim oblastima dva grada danas mogu da sarađuju.

     „Dokumetacija koja je potrebna za bratimljenje dva grada je pripremljena, prošla je Gradsko veće a sada nas očekuje i odluka odbornika Skupštine grada Niša kao i saglasnot Ministarstva inostranih poslova koje je upoznato sa inicijativom koja je potekla od države Tunis. Saradnja sa Bizertom nam je jako važna jer na taj način želimo da pokažemo da mislimo na ljude koji su ostavili svoje živote daleko od Srbije u Velikom ratu i koji su sahranjeni u Bizerti. Na ovaj način i mlade generacije želimo da podsetimo da je taj veliki i važan istorijski spomenik pomalo zaboravljen od svih nas“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

      Kao jedna od ideja pomenuto je i to da aerodrom u Nišu  bude centar za sve turiste koji ne bi samo dolazili u Srbiju i Niš  već i u Severnu Makedoniju, Bugarsku i u zemlje regiona.

     Ambasador Republike Tunis u Beogradu Seif Alah Režeb, koji trenutno presedava Asocijacijom  frankofonih zemalja, izrazio je veliko zadovoljstvo što se ponovo nalazi u Nišu na jednom od važnih zadataka a to je formalizovanje sradnje i otpisivanje sporazuma o saradnji Grada Niša i Grada Bizerte.

       „Inicijativa za uspostavljanje saradnje između Niša i Bizerte krenula je od Udruženja potomaka vojnika iz Prvog svetskog rata. U Bizerti i jednom od gradova nedaleko od nje nalaze se dva najveća srpskih groblja palih vojnika i ti istorijski koreni su nešto što nas trajno povezuje“, istako je ambasador Tunisa u Srbiji.

     Dodao je da je ovo bio i trenutak da se razgovara o tome kako u današnje vreme dva grada i dve zemlje mogu da sarađuju i u kojim oblastima.

    „Ono što pored istorije vezuje Niš i Bizertu jeste i sličnost  ovih gradova koji su po važnosti treći gradovi  u svojim zemljama, industrijski su razvijeni gradovi i strateški su veoma dobro pozicionirani. Grad Niš je strateški i logistički veoma značajan. Isto tako Niš može da bude polazna tačka u ovoj regiji za sve koji žele da dođu u Tunis“, istako je ambasador Tunisa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare