Grad leskovac potpisao dva ugovora sa Ministarstvom bez portfelja i SKG

LESKOVAC

Grad Leskovac potpisao je dva ugovora sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom bez portfelja. Prvi ugovor potpisan sa stalnom konferencijom gradova i opština i to je Ugovor o saradnji u cilju izrade plana detaljne regulacije za deo Romskog naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Drugi je potpisan između Grada Leskovca i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnoliški razvoj. Na taj način grad Leskovac je dobio skoro 7.000.000 dinara za projekat „Razvoj inovacionog ženskog preduzetništva“.

Na konferenciji za medije zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović je rekla da lokalna samouprava konstantno radi na rešavanju problema položaja Roma i njihovoj inkluziji u društvo kao i na poboljšanje infrastrukture u Romskim naseljima.

„Grad Leskovac se našao među 11 gradova i opština u Srbiji koji su dobili urbanistički plan za Romska naselja, što znači da smo dobili podršku u vidu sufinansiranja izrade planskih dokumenata odnosno plan detaljne regulacije za deo naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Ovo naselje izgrađeno je bespravno sedamdesetih godina prošlog veka i predstavlja najveće Romsko naselje na područiju Leskovca. Trenutno stanje u njemu dovelo je do raznih problema poput zagađenja zemljišta fekalijama i vodama koje se direktno spuštaju u zemljište. Među problemima je i činjenica da se u ovom naselju samoinicijativno formiraju ulice, neadekvatnih geometrijskih karakteristika i bez zastora, kao i neadekvatno odlaganje smeća i formiranje divljih deponija. Veliki problem predstavljaju i nerešeni imovinsko pravni poslovi. Sve navedeno uslovilo je izradu Plana regulacije, radi evidencije položaja, ocene kvaliteta izgrađenih objekata i određivanje uslova za njihovo unapređenje. Cilj je i da se ovim planom propišu posebni uslovi za formiranje građevinskih parcela, reše problemi nelegalne gradnje, regulišu imovinsko-pravni odnosi i pronađu optimalni parametri za građenje novih i sanaciju postojećih objekata, kao i podizanje nivoa infrastrukturne opremljenosti. Ukupna sredstva neophodna za realizaciju planskog dokumenta iznose oko milion i po dinara. Polovinu finansira Evropska unija, odnosno Stalna konferencija gradova i opština, a polovinu Grad Leskovac.

Ranđelović je rekla i da je potpisivanjem drugog ugovora grad Leskovac dobio oko sedam miliona dinara, koja će biti usmerena na sprovođenje obuke za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje znanja i veština iz oblasti inovacija i rezvoja ženskog preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme i za direktne podsticaje u otvaranju preduzeća i start-up kompanija od strane žena. Nakon prebacivanja sredstava na račun grada, raspisaće se javni poziv, na koji će priliku dobiti da se jave sve žene i oko dvadeset njih dobiće priliku da unaprede svoje poslovanje ili da pokrenu sopstveni posao. Starosno ograničenja za učesnice javnog poziva ne postoji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare