GRAD LESKOVAC PODRŽAO 31 PROJEKAT IZ KULTURE

 

LESKOVAC
Danas su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture  koje je komisija odabrala na konkursu .

 

 

Ove godine je za finansiranje projekata iz kulture izdvojili duplo više sredstava nego prošle godine, odnosno 6 miliona dinara. Od 38 pristiglih projekata grad će podržati 31, jer se smatra da će oni doprineti unepređenju raznolikosti kulturnih izraza, i da će svojim kvalitetom doprineti razvoju, ali i prezentaciji umetnosti i kulture. Među njima su i projekti kulturnih subjekata koji već postižu zapađene rezultate  i ogroman uspeh, kao što su „Zvezdice“, „Amoroso“, „Libero“, LEDAMUS, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović .

“Poslednjih godinu dana Leskovac puno ulaže u kulturu i na ovom polju smo ostvarili značajne rezultate. Svesni smo da je ova oblast značajna za grad i naše sugrađane, jer grad koji nema kulturu je grad bez duše. Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izdvojeno je 780 miliona dinara. U protekloj godini renovirano je pet domova kulture, završeni su radovi na rekonstrukciji biblioteke „Radoje Domanović“, otvoreno je izdvojeno odeljenje u Brestovcu. Posle 40 godina Narodni muzej dobio je novu stalnu postavku „Vremeplov leskovačkog kraja“. Osluškujući potrebe i želje naše publike, a pre svega mladih ljudi, izdvojena su određena sredstva za opremu neophodnu za digitalizaciju bioskopa. Pokrenut je projekat „Zlatno doba Leskovca“, a i ove godine kao prethodne dve Muzičkoj školi je kupljen klavir, rekao je Cvetanović i zahvalio se svim poslenicima u kulturi što Leskovac promovišu na najbolji mogući način, što doprinose da se umanji značaj rijalitija, jer su oni jedini prvi ambasadori  koji omogućuju da naša omladina ima mogućnost izbora. Trudićemo se da u buduće izdvajamo još veća sredstva”, obaćao je Cvetanović.

Vaši projekti su svojim kvalitetom i programskim aktivnostima i sadržajima privukli pažnju komisije koja ih je ocenjivala, rekla je načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti i predsednica komisije Suzana Stanković Ilić.

-Svake godine se sve više sredstava ulaže u kulturu, naravno da to nikada nije dovoljno i onoliko koliko vi kao maštoviti kreativni stvaraoci kulture imate potrebe. Nastojaćemo da u skladu sa mogućnostima budžeta i ta sredstva uvećavamo. Projekti za koje ste dobili odobrenje komisije, i saglasnost Gradskog veća, su svojim kvalitetom, i svima onim što ih krase, na liniji toga da će unaprediti razvoj kako savremenih, modernih kulturnih vrednosti i sadržaja, tako i služiti očuvanju tradicije i onoga što je deo leskovačkog kulturnog identiteta, a sve to zajedno će doprineti da se kulura i kulturna dešavanja u našem gradu razvijaju i podižu na jedan viši nivo. U Leskovcu imamo projekte koji su već naš brend i po kojima je Leskovc poznat ne samo u bližem, nego i u mnogo širem okruženju, rekla je ona.

Maja Cakić se u  ime „Amorosa“ kao i svih čiji su projekti prošli zahvalila i naglasila da je za ovaj kamerni orkestar dobijena podrška od ogromnog značaja.

“Saradnja između nas koji se bavimo kulturom i umetnošću u u našem gradu postoji. Vrata lokalne samouprave uvek su otvorena za nas, i zato Leskovac, u oblasti kuture i umetnosti, ide putem na koji svi možemo da budemo ponosni. Ovaj konkurs je za nas značajan i sa nestrpljenjem ga očekujemo, jer bez finansija ništa nije moguće realizovati do kraja. Nadam se da ćemo se svi truditi da što bolje realizujemo projekte i programe za koje smo dobili novac i potrudićemo se da naš grad učenimo što boljim i lepšim mestom za život. Svuda ćemo predstavljati naš grad i zemlju na najbolji mogući način, rekla je Maja Cakić.

Inače, među 31 projektom koje je komisija odabrala, prošao je i projekat Nove Naše reči „Leskovački drveni trvanvaj – ljudi i sokaci starog Leskovca“. Za sufinansiranje ovog projekta (reč je o štampanju knjige leskovačkog novinara i pisca Save Dimitrijevića) iz gradskog budžeta biće izdvojeno 200.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare