Grad Leskovac da obezbedi prostor za sekundarne sirovine

LESKOVAC-VUČJE

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, radeći na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina u Leskovcu, u prilici je da predstavi svoj novi projekat ,,Leskvac – Grad za primer”.

Ovo udruženje projekat realizuje u partnerstvu sa konzorcijumom organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

Problemi individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, kojima se “Porečje” bavi godinama unazad,  pogadjaju u jednom svom segmentu užu grupu ljudi, same sakupljače, a u drugom svom segmentu čitavu zajednicu.

Sakupljanje sekundarnih sirovina predstavlja za njihovu ciljnu grupu jedini izvor prihoda, dok je za čitavu širu zajednicu značajno jer je to jedini način na koji se sa divljih deponija uklanja otpad.

Problem nastaje onog trenutka kada prikupe otpad i onda ga čuvaju u svojim dvorištima.

Ovo rade iz čisto ekonomskog razloga, jer sa većom količinom sirovina postižu veću cenu kod otkupljivača.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ono što žee da postignemo ovim projektom jeste da se udruženju ,,Marko Crni” obezbedi adekvatan i opremljen prostor za privremeno skladištenje otpada (u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom) kako svojim radom ne bi činili veću štetu no korist životnoj sredini.

To će, ujedno, učiniti da više njih udje u udruženje i da samim tim i povećaju svoje kapacitete.

Dobijanje prostora za privremeno skladištenje je ujedno i jedan od koraka ka dobijanju dozvole za legalno obavljanje ove delatnosti.

Da li će naš grad Leskovac biti primer drugim lokalnim samoupravama i obezbediti adekvatan prostor sakupljačima za privremeno odlaganje sekundarnih sirovina, ostaje da se vidi u narednih godinu dana, kažu iz ove organizacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare