Grad i Banka Inteza kreditiraju mikro, mala i srednja preduzeća

NIŠ

 

Već od naredne nedelje, nakon što se potpiše sporazum, sve firme registrovane na teritoriji grada Niša moći će da koriste kreditnu liniju kod Banke Inteze u visini od 100 hiljada do dva miliona dinara na koje će Grad plaćati kametu umestu firmi – rečeno je na sednici Gradskog veća.  Rok otplate kod ovih kredita je do 18 meseci.

Kako je rekao Milan Ranđelović  direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj  na sednici Gradskog veća očekuje se da kroz ovu podsticajnu meru za preduzetnike  bude podržano od 250 do 300 niških mikro, malih i srednjih preduzeća. On je izjavio da je grad prošle godine istom merom podržao 134 preduzeća.

„Zahtevi za odobravanje kredita predavaće se u filijalama banke Inteza, koja će i procenjivati kreditni rizik i nositi rizik naplate. Za kredite neće moći da se jave trgovinske firme, sve ostale će moći“, kazao je Ranđelović koji je objasnio da je Banka Intreza  ponudila najbolje uslove na javnoj nabavci koju je grad raspisao. Kako je objasnio za pokriće troškova kamate iz gradske kase biće isplaćeno blizu 9,5 miliona dinara.

„Grad će plaćati kamatu kako bi finansijska sredstava učinio dostupnijim privrednicima. Reč je o meri koja je deo Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za ovu godinu“, istakao je Ranđelović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Ove olakšice predviđene su Programom lokalnog ekonomskog razvoja grada za 2018.godinu koji je usvojen i na sednici Skupštine grada. U okviru ovog programa predviđene su i druge mere za podršku lokalnoj privredi. U skladu sa ovom merom grad je morao da izabere jednu od banaka preko koje će biti sprovedena kreditna linija korisnika.

“Javni poziv raspisan je 9. do 20.avgusta. U tom roku su gradu pristigle četiri ponude, a izabrana je Banka Intesa koja je imala najpovoljniju ponudu, pre svega se misli na visinu kamatne stope“, objasnio je Ranđelović.

Ranđelović je podsetio da su Programom lokalnog ekonomskog razvoja predviđene i dodatne mere koje imaju za cilj podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

„U toku je konkurs za dodelu sredstava za internacionalizaciju preduzeća, za unapređenje konkurentnosti, internacionalizaciju udruženja i za unapređenje saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama“, naglasio je Ranđelović.

On je istakao da internalizacija podrazumeva učešće firmi i udruženja na inostranim sajmovima. Javni konkurs za dodelu sredstava, dodao je Ranđelović, biće otvoren do kraja septembra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare