Grad dao prostor u najužem centru privatniku da pravi garažu za 176 miliona dinara, informacija koliko će grad da dobije “biće saopštena kasnije”

LESKOVAC

Grad Leskovac je prostor u najužem centru dao privatniku, koji je kupio Metroparking jug, da pravi gradsku garažu za 176 miliona i da ona bude “u njegovom vlasništvu” deset godina, kako je danas rečeno.

Pa će posle da je vrate gradu, objašnjeno je.

Sa druge strane, na dnevnom nivou se saopštava da u gradskom budžetu ima po više od 760 miliona dinara pa je nejasno zašto grad nije pravio ovu garažu, budući da ima najmanje četitri puta više novca na računu nego što je za nju potrebno.

Danas nam nije odgovoreno ni na pitanje zašto je prezentacija plana izaradnje garaže vršena u privatnoj firmi a ne u gradskoj upravi, grad Leskovac je vlasnik zemljišta iza Narodnog pozorišta i zgrade privredne komore gde će biti izgrađne garađa. Grad Leskovac je investitor a, kako piše na prezentaciji, finasijer je Metro parking jug.

Nismo dobili odgovor ni zašto je prezentacija organizovana baš danas.

Privredno društvo „Metropraking jug“ doo Leskovac predstavilo je projekat izgradnje javne garaže u Leskovcu, između ulica Stojana Ljubića i Leskovačkog odreda, odnosno iza zgrade narodnog pozorišta. Javna garaža će biti otvorenog tipa i imaće prizemlje plus dva sprata, a parkiranje će biti omogućeno i na krovu. Izgradnja je planirana u dve faze, nakon prve biće izgrađeno 253 parking mesta, a nakon druge 176. Predviđena su i parking mesta za osobe sa invaliditetom, čija će parking mesta biti u prizemlju. Procenjena vrednost radova je 170 miliona dinara, od čega u prvoj fazi 103.448.000, a u drugoj 66.552.000 dinara. Naplata će se vršiti putem automata i na blagajni. Investitor će biti Grad Leskovac, a finansijer „Metropraking jug“. Na osnovu sklopljenog ugovora, nakon izgradnje, garaža će biti deset godina u vlasništvu „„Metroprakinga“, a zatim u vlasništvu Grada Leskovca.

Prezentaciju su obavile Milica Ivković i Ana Janković, zamenice direktora „Metropraking jug“. One kažu da će gradnja krenuti na proleće, nakon prikupljanja svih dozvola, a da je rok za završetak radova godinu dana, koji će zavisiti i od vremenskog ugovora.

„Zahvalni smo građanima i stanarima i stanarima koji su na parceli gde će se graditi javna garaža, jer su bili puni razumevanja i sarađivali su sa nama kada je prvi put ispražnjena parcela. Morali smo da to očistimo, jer smo radili određene bušotine koje su nam pokazale na kojoj dubini možemo da vršimo kopanje i da krenemo sa temeljom garaže.“

Najavljena je i mogućnost da stanari okolnih zgrada dobiju povoljnosti oko naplate, s obzirom da su izgubili parking koji su do sada koristili.

„I grad donosi odluku o tome, to je odluka koju će doneti Gradsko veće. U ovom trenutku nemamo takvu informaciju“ kaže Ana Janković i dodaje da će parking raditi 24 časa dnevno, izuzev bitnijih praznika kao što su Božić ili Uskrs..“

Konferencija za medije je organizovana i zbog, kako je rečeno, da bi se građanima Leskovca pojasnilo zbog čega su morali da se sklone vozila sa parcele i šta će se graditi, te da radovi do sada nisu otpočeli zbog nerešenih imovinskih odnosa na teritoriji druge faze. Očekivanja su da će Grad Leswkovac to rešiti u što kraćem toku.

Na pitanje koju će korist imati građani Leskovca u finansijskom delu, s obzirom da „Metropraking jug“ dobija prostor na korišćenje u samom centru grada, rečeno je da će se odgovor na to pitanje dati u nekom narednom periodu, a da će parking garaža, s obzirom na prebukiranost automobilima, biti od velikog značaja kako za ljude koji žive u okolini, ali i ostale građane.

Izgradnjom ove garaže se uzima besplatan parking prosdtor za vlansike stanova u višespratnici preko puta Gimnazije i tako krši zakon po kome oni imaju pravo na 1,5 parking mesto po stanu. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Maksi
Maksi
5 meseca pre

Drago mi je da ćemo konačno imati gde da parkiramo automobile. Bravo za ideju!

Б.М.
Б.М.
5 meseca pre

Испитати пут новца.Али је логично питање:зашто град није преузео градњу паркинга када већ постоје паре?Мутно све.

Sirotinja u glavu
Sirotinja u glavu
6 meseca pre

Investitor je isto što i finansijer. To su sinonimi.Može biti Investitor i Izvođač na tabli kao što i nalaže propis. Ove dve devojke nisu obrazovane i ne znaju o čemu pričaju osim što se promoviše kao bagdalina ćerka.