Gračanica uz Crnu Goru

GRAČANICA

Po hladnom vremenu u Gračanici je večeras šetalo oko 5.000 građana u znak podrške narodu koji u Crnoj Gori već danima protestuje protiv zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila skupština Crne Gore, javlja ”Sabornik”.

Na čelu kolone koja je krenula od Doma kulture, okupljeni su nosili veliki transparent na kome piše – „Kosmet protiv avetinje, braćo branimo svetinje“. Oni su se odatle uputili ka manastiru Gračanica gde je Episkop raško-prizrenski služio moleban za svetinje u Crnoj Gori.

Nakon odsluženog molebana, Vladika Teodosije je rekao da ”svetinje koje su nam ostavili naši sveti preci posebno znače u ovim godinama nevolja i iskušenja kako bi očuvali naše narodno jedionstvo i našu rešenost da ostanemo svoji na svome, da ne izgubimo svoje ime, svoju čast i svoje dostojanstvo”.

Vladika je naglasio da “smo obnavljajući naše porušene svetinje na Kosovu i Metohiji pokazali jasno da se nikada ne smemo odreći onoga što nas je vekovima povezivalo i spajalo”.

”Čuvajući naše svetinje među kojima posebno sija ova prelepa Zadužbina Svetoga Kralja Milutina, mi čuvamo sebe kao narod Božiji, kao decu Svetoga Save. Duboko greše oni koji mirne molitvene skupove u Crnoj Gori i drugde pokušavaju da vide kao političke ili kao nacionalističke. Mi se ovde nismo sakupili ni na političkoj ni na stranačkoj osnovi. Sakupili smo se kao braća i sestre koji se inače sabiramo na našim svetim Liturgijama, kao pravoslavni hrišćani koji slave svoje krsne slave i čuvaju svoju veru i duhovno nasleđe kao najveće blago koje nam je od Boga dato” poručio je Teodosije.

Vladika je naglasio da Eparhija raško-prizrenska ulaže napore da mirnim putem u saradnji sa svim ljudima dobre volje obezbedi zaštitu i našim svetinjama na ovom prostoru kako bi bile ne samo na ponos i učvršćenje jedinstva našeg narod, već i mesta koja nas povezuju sa svima onima koje ovde sa nama žive.

”Zato danas i sa ovog mesta apelujemo na vlasti u Crnoj Gori da oslušnu glas većine svoga naroda, svoje Crkve koja je kroz velike svetitelje kao što su Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški krepili narod u najtežim iskušenjima i da povuku sporni zakon i ispoštuju prava i slobode naše Crkve u Crnoj Gori” – rekao je Vladika koji je istovremeno uputio apel svim lokalnim i međunarodnim predstavnicima u regionu ”da se pravda može graditi samo u međusobnom poštovanju a nipošto u negiranju onoga što pripada drugima i da su ljudska i verska prava najvažniji temelj svakog civilizovanog društva”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare