“Gornja Toponica” prva zdravstvena ustanova u Srbiji koja se greje na prirodni gas

NIŠ 

                 Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ u Gornjoj Toponici  kod Niša  prva je zdravstvena ustanova  u Srbiji koja za zagrevanje objekata koristi kotlarnice na prirodni gas kao ekološko gorivo. Nove kotlarnice i fasade zgrada za čiju izolaciju je korišećna  kamena vuna  urađene su u okviru projekta  Javno privatnog partnerstva   zaključenog sa privatnim partnerom   Resalta iz Beograda. Projekat ima za cilj smanjenje štetnih gasova, nivoa zagađenosti vazduha, bolju iskorišćenost toplotne energije , smanjenje troškova grejanja, poboljšanje uslova u kojima se leče pacijenti i poboljšanje uslova u kojima rade zaposleni. Vrednost projekta je 1,3  miliona evra  i podržan je od strane Ministarstva zdravlja koa i Ministarstva zaštite životne sredine a i Vladina Komisija za javno-privatno partnerstvo je prepoznala značaj ovog projekta. Povodom završetka projketa bolnicu u Gornjoj Toponici obišli  su predstavnici Ministarstva zdravlja, sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić i kao i predstavnik Resalta.

                „Model javno-privatnog partnerstva smo pruzeli kao primer dobre prakse iz Slovenije. Važna nam je bila  i pomoć svih javnih institucija jer je ovo bio prvi projekat u Srbiji. Rezultati ove saradnje sa sada vide, a samo u ovoj grejnoj sezoni je ušteđeno preko 23 miliona dinara koji mogu da se ulože u druge  infrastrukturne projekte za bolje uslove rada sa pacijentima, smanjena je emisija CO2 na godišnjem  nivou 850 tona. Ovo je pozitivan primer saradnje jano-privatnog partnerstva koji može i  dalje da se koristi jer potencijala za ovakve projekte ima dosta“, kazao je Marko Mrzel ispred Resalta.

                 Sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić je istakla da je završen veliki projekat koji ima za cilj zaštitu vazduha, ali su  velike i uštede za grejanje koje će bolnica imati.

                  „Prešlo se na ekološko prihvatljive energente, smanjiće se zagađenje vazduha a poboljšanje kvaliteta vazduha je  jedan od primarnih ciljeva Ministarstva koje je ove godine veliki broj aktivnosti sprovelo po  ovom pitanju“, kazala je Ivana Hadži Stošić i dodala da će ministarstvo uvek podržavati projekte koji se bave zaštitom životne sredine.

                  Direktor Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ u Gornjoj Toponici  dr Milan Stanojević je kazao da je su na ovaj način poboljšani i uslovi u kojima se leče njihovi pacijenti.

                  „Ove bolnice će uvek imati svoj značaj i zbog toga njih treba održavati na ovakvom nivou koji je dostojan čoveku koji se tu leči. Bolnica je institucija  sa istorijom dugom preko 100 godina sa zgradama koje su jako stare i u koje je moralo puno da se ulaže. Uz pomoć Ministarstva zdravlja i finansijsku podršku  renovirane su sve bolničke zgrade

                  „Želim da naglasim  da naša ideja nije da jednu državnu prihitrajisku bolnicu podižemo na nivo koji se može meriti sa nekim hotelom.Planiramo da i u stručnom delu puno toga menjamo i već sam u kontaktu sa kolegama iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i u  toku je priprema za realizaciju prve faze programa mentalnog zdravlja koji je usvojila Vlada neposredno pred kovid period 2019.godine. Program podrazumeva period od 2019. do 2026.godine i uspostavljanje mrežu centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i  da fokus pažnje  i tretmana naših pacijenata iz ovakvih institucija prebacimo u zajednicu gde oni  žive sa svojim porodicama a naši mobilni timovi da budu njima na usluzi.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare