Gordana Stojanović: Moj prvi korak je mapiranje problema osoba sa invaliditetom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Gordana Stojanović je odbornica u Skupštini grada Leskovca, dolazi iz Udruženja distrofičara i u intervjuu za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress kaže da je prvi korak u njenom delovanju u ovom visokom domu mapiranje problema osoba sa invaliditetom.

JUGpress: Prvi put ste u skupštini grada kao odbornica. Šta je uticalo na to da na taj način počnete da se bavite politikom?

GS: Biti odbornik za mene je velika čast i privilegija, ali i mogućnost da uradite nešto za svoje sugrađane, a pre svega za populaciju građana kojoj i sama pripadam.

Za mene ovo jeste nešto novo, izazov i odgovornost koja iziskuje jako puno rada  i truda, ali smatram da ću uspeti da odgovorim tom izazovu. U politiku sam ušla bez stranačkog opredeljenja zahvaljujući pozivu i šansi koji sam dobila od rukovodstva Srpske napredne stranke: To sam prihvatila jer smatram da mi, osobe sa invaliditetom, treba da se borimo za svoja prava jer mi imamo to svoje lično iskustvo invaliditeta 24 sata u toku dana i možemo najbolje da prepoznamo sve svoje potrebe, za razliku od zdravih ljudi. To i pojašnjava naš invalidski moto „Ništa o nama bez nas“.

Ja nisam nikada razmišljala da se politikom bavim na ovaj način, ali bez obzira šta mi mislili, politika će se uvek baviti nama donoseći neke odluke i neka rešenja, zakone, koji mogu ali i ne moraju da odgovarajku našim potrebama. Zato je mnogo bolje da mi direktno učestvujemo u tome. Smatram i da mi ne možemo da uvek očekujemo da neko drugi uradi nešto za nas, a da se mi ne pokrenemo, da svojim stavovima utičemo na to. Smatram da svaka osoba koja iole ima nekog potencijala treba da se uključi i bori za bolji život, kako svoj tako i ostalih. Drugi izbor je da sedi kući, sažaljeva se i samo kritikuje druge. Bitno je imati dobru bolju, biti uporan i ne predavati se.

JUGpress: Vi ste druga osoba sa invaliditetom u skupštini, pre nekoliko godina je bio jedan vaš kolega. Postoji barijera u skupštini da ne postoji dovoljno prostora za kretanje kolicima, da li je jedna od stvari da se to promeni?

GS: Moj kolega je bio član Gradskog veća. Moram da kažem da na samom ulazu u zgradu postoji rampa za kretanje, a i unutrašnjem delu same skupštine je prilagođen prostor za kolica, odnosno za mene i za moju asistentkinju.

JUGpress: Koje ćete teme kandidovati u skupštini? Počela je priprema budžeta za narednu godinu, da li ste razgovarali sa kolegamna iz drugih organizacija koje okupljlaju osobe sa invaliditetom?

GS: U pripremi smo još uvek, ja sam obavila neke razgovore… Moj prvi korak je mapiranje problema OSI. S obzirom da te osobe nisu homogena grupa, nego se razlikuju po kategorijama, tako su i njihovi problemi različiti. Definisaćemo te probelme i korak po korak ih rešavati. Osnovno je da se zalažemo za primenu naših prava koja su utemeljena u zakonu, za unapređenje i razvoj službi podrške, za uklanjanje arhitektonskih prepreka gde je Leskovac najdalje otišao. Moramo da radimo i na razvoju socijalnih usluga, koje već postoje, ali da radimo na proširenju gde će biti uključen veći broj korisnika, kao što su, npr. osobe koje žive na selu. Mi trenutno imamo usluge koje su uvedene u sistem, kao što su personalna aistencija, dnevni boravak, pomoć u kući za OSI, lični pratilac deteta… Treba da se puno radi na uklanjanju informacionih i komunikacionih prepreka vezane za osobe koje imaju senzorna oštećenja. Tu bio trebalo da vodimo računa da se televizijske emisije prevode na gestovni jezik.

JUGpress: Da li potrebnio raditi i na svesti sugrađana, jer se dešava da se zauzimaju staze za OSI?

GS: Svakodnevno se susrećemo sa tim problemima, često smo apelovali na to, mediji su nam izlazili u susret i u hodu smo rešavali te probleme. Mislim da je ovo sada sjajna prilika da radimo na pre svega rušenju nekih predrasuda, ali i podizanju svesti građana jer će na ovaj način samo mojom pojavom, kada me ljudi vide u sali sa kolicima, shvatiti da je tu osoba sa invaliditetom koja se tu zalaže za neka prava, da se nešto popravi, poboljša.. Sigurno će shvatiti da OSI ni su nesposobne kao što postoje predrasude o tome.

JUGpress: Da li je grad dovoljno učinio na poboljšanju klvaliteta OSI?

GS: Puno je urađeno poslednjih godina , prvenstveno na stvaranju pristupačnosti, na razvoju službi podrške socijalnih usluga, apeluje se na poslodavce… Mislim da moramo više da radimo na zapošljavanju i obrazovanju, stvaranju pristupačnosti obrazovnih institucija kako bi svi imali jednake šanse da najpre završe školu, a da sledeći korak bude zapošljavanje. trebamo da utičemo i na same OSI da se uključuju i budu aktivnije, jer i one imaju pravo da biraju i budu birane.

JUGpress: Koliko je važno to što ste i žena i osoba sa invaliditetom, po nekim tumačenjima dvostruko diskriminisana kategorija, a bićete u skupštini? Koliko će to doprineti da budete vidljivi u javnom životu?

GS: OSI i žene jesu diskriminisane, ali ćemo se truditi da smanjimo te predrasude, da budemo još vidljivije i svakako ću se boriti i zalagati da položaj OSI bude jako bolji nego što je sada.

JUGpress: Učešće OSI u političkom životu?

GS: Participacija OSI u političkom životu Srbije, po meni, još uvek je na niskom nivou. Prav osoba koja je ohrabrila nas OSI i postala prva poslanica u Narodnoj skupštini Srbije je Gordana Rajkov, dama koja je simbol invalidskog pokreta i koja je kao mnogo učinila za OSI u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare