Gordana Savić: Budite ono što jeste i sanjajte velike snove

LESKOVAC

Gordana Savić, direktorka Ustanove za odrasle i starije i predsednica Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije, čiji je lider Rasim Ljajić, je jedan od najdugovečnijih lokalnih lidera na političkoj sceni Leskovca. U politici je aktivno od 2000 godine.

Gordana Savić je i žena koja je dugo godina na vodećim pozicijama u različitim ustanovama. 

JUGpress: – Bili ste na čelu vežeg broja odbora u više stranaka, imate veliko političko iskustvo i direktorka ste jedne od značajnih ustanova u Leskovcu, Ustanove za odrasla i starija lica, bili ste zamenica direktora leskovačke bolnice. Kako vi gledate na priče o položaju žena na političkoj sceni?

Savić: – Mogu da kažem da nikad za ovih 19 godina, koliko sam na funkciji, nisam imala problema sa kolegama muškarcima. Uvek sam bila ravnopravna, i nisam osetila da ima problema između mene i njih, koji su na istim funkcijama u drugim strankama.

JUGpress: – Da li to znači da je do žene, da one same treba da se izbore za svoju poziciju?

Savić: – Upravo tako. Ima mnogo pametnih žena u Leskovcu, barem one koje je poznajem. Ima mnogo žena koje se nalaze u mnogim strankama, one same trebaju da sebe izbace na vrh nečega, jer mislim da žena može da uradi, ako ne više, makar isto koliko i muškarac.

JUGpress:– Koliko ste vi u stranci nezavisni u donošenju odluka u lokalu u odnosu na centralu stranke?

Savić: – Mi smo Socijaldemokratska partija još kada nam je šef bio Nebojša Čović. Nastavili smo sa istom politikom i sada kada nam je predsednik Rasim Ljajić. Apsolutno, svih ovih godina, smo bili nezavisni. Naravno da moramo da pitamo i da imamo saradnju sa svojom centralom, moramo da poštujemo politiku stranke, ali kada se radi o lokalu i kada se radi o bitnim stvarima za lokal ja mogu da kažem da Rasim Ljajić odavno ima poverenje u nas i da nam dopušta određene odluke.

JUGpress:– Vi ste i odbornica u lokalnoj skupštini. Kakav je odnos tamo, da li vas šef liste, koji je i gradonačelnik, pita za mišljenje?

Savić: – Ja sam vrlo srećna šti u lokalnom parlamentu ima mnogo žena. Kada uđete u skupštinu lokalnog parlamenta možete da vidite, čini mi se, čak i više žena nego muškaraca… Žene su apsolutno samostalne u odlučivanju. Videli ste da sam ja više puta imala izdvojeno mišljenje i nikada nisam imala problema od gradonačelnika, odnosno nosioca liste na kojoj se i ja nalazim.

JUGpress: – Da li bi žene odbornice trebale da budu aktivnije u obraćanju, jer vidimo da za govornicu najčešće izlaze odbornici opozicije ii, možda, ponekad jedna ili dve žene iz vladajuće većine?

Savić: – To zavisi o kojoj se temi radi. Uvek postoji tema koja više ili manje interesuje. Ne mogu da kažem da smo mi svi spremni za ono što se rešava u lokalnoj skupštini. Možda bi trebalo da određene teme žene više prihvate od muškaraca, ali zastupljenost opozicije jeste veća jer se radi o opoziciji. Vladajuća stranka uvek ima mišljenje da ono što se glassa na skupštini jeste dobro, jer se to priprema na odgovarajućim organima koji su pravno sposobni za takve stvari. Zato ne vidim razloga zašto bi se nešto posebno upuštali u diskusiju, ako se radi o pitanjima urbanizma, dierekcije, komunalnih preduzeća i tome slično.

JUGpress: – Da li mislite da Leskovac još uvek robuje patrijahalnom shvatanju i običajima da ženi nije mesto u javnom životu?

Savić: – Iz mog ličnog iskustva mogu da kažem da nije tako. Da li je u većini takvo mišljenje ne znam, ali sam ja dugo godina tu u lokalnom parlamentu i mislim da nikada nisam imala kao žena problema i ne mogu da kažem da Leskovac robuje nekim starinskiim običajima.

JUGpress:– Da li žene gledaju na neke stvari na drugačiji načiin, odmerenije, iz drugog ugla…?

Savić: – Mi gledamo emotivnije. Ja gledam po sebi, uvek ću da uključim emocije u bilo koju odluku, tako da mislim da žena uvek ima neki drugojačiji osećaj od muškarca.

JUGpress: – Da li mislite da bi žene trebalo više da se uključe u politiku?

Savić: – Normalno. Mislim da žena može isto da uradi što i muškarac, tako da ne vidim razloga zašto žene ne bi bile uključene u politički život našeg grada.

JUGpress:– Čini se da vi i u stranci imate više žena?

Savić: – E, to je kod nas vrlo karakteristično. Pošto sam ja neko ko vodi gradski odbor kao žena, mogu da se pohvalim da imamo više žena i da muškarci jesu vredni, ali što se tiče žena u mojoj stranci uvek mogu da se oslonim i dobijem ono što očekujem, odnosno da se uvek posao završi onako kako treba.

JUGpress: – Da li bi možda bilo bolje za građane da postoji neka saradnja između žena odbornica, poslanica, bez obzira na to iz koje stranke dolaze? Da postoji neka ženska mreža koja bi se više bavila nekim lobiranjem za neke stvari koje životnije?

Savić: – Mogu da kažem da vrlo lepu saradnju sa poslanicom Oliverom Pešić i da baš lepo radimo puno stvari koje su bitne za svakodnevni život građana i građanki Leskovca. Možda bi trebalo više žena da se uključuje, ali ako se uključe.

JUGpress: – U Leskovcu po biračkom spisku ima nešto više žena nego mušpkaraca. Međutim, i dalje kroz čitavu istoriju Leskovca samo je jednom na čelu opštine i kasnije grada bila žena. Da li bi, možda, i takve stvari trebalo da se promene?

Savić: – Mislim da žene nisu puno zainteresovane da budu predsednici opština, odnosno sada gradonačelnici.  Ako postoji neka takva mislim da ne bi imala nikakvih problema i mislim da bi imala apsolutnu saradnju i sa opozicionim i sa pozicionim strankama.

JUGpress: – Vi imate i direktorku javne ustanove koja je iz vaše stranke.

Savić: – Da, to je Marija koja je direktorica Istorijskog arhiva i ja mogu da kažem da je više godina tamo i da je izuzetno vredna žena. Arhiv je sada malo drugojačija kuća od one kakva je bio.

JUGpress: – Koja je vaša poruka ženama i muškarcima na javnoj sceni, ali i običnim ljudima?

Savić: – Za žene je poruka da se što više uključe i budu na javnim funkcijama, jer mislim da mogu mnogo da urade. Nikada neće imati problem sa muškarcima, bar je to moj stav za ovih 20-ak godina, a što se tiče običnih građana uvek bih zamolila žene da budu ono što jesu, da se potrude da ostvare sve svoje snove, jer svaka žena može da ostvari svoj san samo ako hoće.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ja.
Ja.
4 godine pre

Dodjes do jednog radnog mesta, dobijes jednu funkciju i tu si do kraja zivota. To ne znaci da ste uspesni u svom poslu vec da ste imala jaka ledja. U ovom gradu svi koji dodju do neke funkcije uglavnom su tu do penzije. vrlo uspesno nema sta!

culi smo gocin predlog za gradonacelnicu
culi smo gocin predlog za gradonacelnicu
4 godine pre

Opste je poznato da je ona najneemotivniji politicar medju muskarcima, zato i traje. Posto od svih zena na funkciji decenijama unazad, njoj bas O.P. drzi paznju, to potvrdjuje sracunatost izjave. Nije bitan kvalitet funkcionerke, vec njena aktuelna bliskost s prvim covekom koja ce Vasoj sagovornici obezbediti jos nesto. Upravo suprotno, sve je postigla zahvaljunuci tome sto je zena, a ne jednaka s muskarcima. Vokabular je na nivou Leskovca. A mi joj zelimo da koj se ,,iskreni” snovi ostvare. Da im gradonacelica bude O.P. Nemoj posle da je ogovaraju kako ipak nije nesto, kad bi se lagali. Mnogo je vazno da drugi cene to sto radis. Tekst je prilika da partijski botovi pohvale politicarku. Kazu da narod ima vlast kakvu zasluzuje. Pa ako je ovo to, onda u redu. Bezvoljnost je i dovela dovde. Dom za stare ima rezultate a o tome ni reci. A to se racuna u sposobnost, ne maco-kuco.