Goran Dimiškovski, predsednik Sverske APP:Idealni prirodni uslovi, urediti infrastruktutu i organizovaćemo međunarodna prvenstva

NIŠ

Tek završeno Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu u Nišu nilo je jedinstveno takmičenje koje je objedinilo tri nacionalna prvenstva u disciplini prelet paraglajderom, d ržavna prvenstva Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka takmičenja Goran Dimiškovski, predsednik Svetske asocijacije pagarglajding pilota i predstavnik Svetske federacije vazduhoplovnih sportova, dao je svoju ocenu takmičenja ali i mogućnosti da se Niš uvrsti u organizatore međunarodnih prvenstava u paraglajdingu.

Njegova ocena u jednoj rečenici bi se mogli sažeti : Prirodni uslovi izvanredni, nedostaje infrastruktura.

“ Ovo je bio test događaj za Evropsko prvenstvo u paraglajdingu koji treba da se održi naredne godine u Nišu. Svrha ovog takmičenja je da se odredi koji je potencijal organizatora. Posmatrač Svetske federacije koji je bio prisutan u Nišu  procenjivao je da li smo mi sazreli za jedan ovakav svetski događaj.  Sve je prošlo u najboljem redu. Nije sve bilo idealno jer mi sada u stvari vežbamo kako da to uradimo bolje. Vreme nas nije poslužilo, ali smo imali tri dobra dana od pet mogućih, što je prosek kod ovakvih takmičenja. To nije idealno ali je dovoljno dobro”,   rekao je Goran Dimiškovski, predsednik Svetske asocijacije pagarglajding pilota i predstavnik Svetske federacije vazduhoplovnih sportova. On kaže da još puno toga treba da se odradi pre svega u oblasti infrastrukture prema Oreovcu i startovim, što je za ovaj spotr, kako je ocenio kao “sportska sala za druge sportove”.

 “Najveća zamerka inostranih posmatrača je postojeća infrastruktura. To otežava pre svega bezbednost. Ako se neko povredi, desi mu se nešto , teba nam mnogo vremena da ga vratimo u grad i da ga dovedemo do hitne pomoći i službe za brze intervencije. Tu bi lokalne strukture trebalo više da se pozabave jer je to elementarna stvar za ovaj sport. Ako to stavimo na stranu sve ostalo je bilo veoma uspešno.”, rekao je Dimišovski.

Prirodni uslovi su odlični.

“Leti se fantastično. Startovi su u redu. Klima je perfektna. Imamo izvanrednu saradnju sa opštinom Pantelej, Gradom. Ipak … infrastruktura u sportu je sve. Ako Grad Niš i opština Pantelej i Srbija  se posveti rešavanju infrastrukture mi ćemo imati Evropsko prvenstvo . Naša ambicija je da idemo i na organizaciju svetskog. Ovaj sport je veoma popularan, razvija se munjevirom brzinom. Imamo 400.000 registrovanih takmičara. Ukoliko zajednica pokaže interes možemo da obezbedimo da se ovaj sport proslavi u Srbiji. ”.

Dimišovski smatra da postojeći tim organizatora ima sve šanse da za godinu dana ovde “ dovede Evropsko prvenstvo, ali njihov cilj je ambiciozniji.

 “Imali smo prave ljude na pravim mestima . Naš tim je internacionalan i veoma kvalitetan. Imamo ljude, najbolje u svojoj oblasti  iz celog sveta. Imamo profesionalce  iz Francuske, Italije Makedonije, Rusije i oni su boravili  u Nišu za vreme prvenstva. To je dobar tim koji može da odradi Evropsko prvenstvo. Otvorena su nam vrata prema Evropskom prvenstvu. Želimo dovedemo ljude ovde, da vide kvalitete ovog mesta, koji su mu potencijali. Mi smo to odradili ali cilj nam je organizacija svetskog prvenstva. A za to, ponavljam, treba urediti infrastrukturu.

Da podsetimo,  od 28. jula do 3. avgusta grad Niš je bio mesto koje je okupilo pilote paraglajdera iz 20 država, među kojima su najbrojniji biti domaći piloti iz Srbije, piloti iz Mađarske i piloti iz Bosne i Hercegovine. U srpskom državnom prvenstvu prvo mesto osvojio je Vladimir Bačanin iz Kruševca, drugo mesto Srđan Ristanović iz Beograda i treće mesto Zoran Petrović iz Kraljeva. Najbolji ekipni plasman ostvarila je Mađarska, prvo mesto, zatim, Srbija,  drugo a trećeplasirana  je ekipa Kine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare