Godišnjica bombardovanja voza u Grdeličkoj klisuri bez okupljanja


LESKOVAC-GRDELICA

Ove godine zbog vanredne situacije neće biti okupljanja pored spomenika nastradalima u vozu koji je gadjala NATO avijacija pre 21. godinu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručuje: „Navršava se 21. godina od najtužnijeg dana u novijoj istoriji naše zemlje koji je ostavio dubok trag u dušama svih nas. Patnja će zauvek ostati jer nikada nećemo moći da nadomestimo gubitak nedužnih ljudi koji su tog dana stradali. Sećanje na sve naše rođake, komšije, prijatelje, poznanike, sunarodnike, na svu decu koja su poginula nikada ne sme da izbledi, to je istorija koje ćemo se uvek sećati, koja nas obavezuje da ostanemo ponosni, ujedinjeni i složni. Sada kada se borimo protiv nevidljivog neprijatelja snaga, istrajnost i hrabrost su nam potrebniji nego ikad,“objavljeno je na sajtu grada.

Tokom 78 dana i noći bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO-a, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 1.000 pripadnika Vojske i policije, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško su razoreni infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture.

Nema grada i naselja koje NATO bombe nisu načele, za jug Srbije najtragičniji napad koji će ostati duboko urezan se dogodio 12. aprila 1999. Tada je bombardovan međunarodni putnički voz broj 393 koji je saobraćao iz Niša do Ristovca. U trenutku kada je voz prelazio preko železničkog mosta na južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini. Tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.

U čast poginulih građana, svake godine se organizuje komemorativni skup na mostu, kada se ispred Grdeličkog mosta zaustavi putnički voz kako bi se odala počast palim žrtvama. Ove godine zbog vanredne situacije neće biti okupljanja, objavljeno je na sajtu grada

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare