Godišnje nagrade NUNS-a dobile tri novinarke

BEOGRAD

Novinarke Jelena Zorić sa TV N1, Natalija Jovanović iz BIRN i Sandra Petrušić iz NIN su dobitnice godišnje Nagrade za istraživačko novinarstvo, koju šesnaestu godinu za redom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku Ambasade SAD.

Jelena Zorić je nagradu dobila u kategoriji elektronskih medija za emisiju “Optužnica-Jovanjica”, emitovanoj na N1.

“Ovu nagradu doživljavam kao veliko priznanje za sve hrabre policajce, sudije, tužioce, koji se beskompromisno bore protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, ali i protiv napada na novinare, bez obzira na pritiske kojima su izloženi, a svedoci smo da jesu”, rekla je Zorić i istakla da su oni čuvari institucija u Srbiji.

Novinarka BIRN Natalija Jovanović dobitnica je nagrade u kategoriji onlajn medija za tekst “Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog”, objavljenom na Birn.rs.

“Hrabri pojedinci i građani su najzaslužniji za ono što zovemo kvalitetno istraživačko novinarstvo, i mislim da kao profesija treba da budemo ponosni što veze između nas i građana nisu pokidane, čak su tokom epidemije i osnažile”, rekla je Jovanović.

U kategoriji štampanih medija, nagrađena je novinarka NIN Sandra Petrušić za tekst “Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje”, objavljen u nedeljniku NIN.

“Nisam ovo radila da bih se ubeležila kao veliki novinar u istoriju, već da bih učinila nešto u pandemiji, i podacima do kojih sam došla apelovala ako ne na vlast, onda na Krizni štab ili na lekare, koji su bili svesni da se epidemija vodi na pogrešan način. Nažalost, nisam doprla do njih, nisu prihvatili te činjenice”, upozorila je Petrušić.

Specijalne plakete dodeljene su redakciji KRIK i novinarki Anđeli Milivojević.

Odluku o dodeli nagrade koja od prošle godine nosi ime novinara Dejana Anastasijevića doneo je četvoročlani žiri kome je predsedavala urednica nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević, koja je rekla da se na ovogodišnji konkurs prijavio 61 novinar iz 22 medija sa 47 istraživačkih radova, od kojih 33 rada u onlajn kategoriji.

Od prošle godine nagrada nosi ime novinara “Vremena” Dejana Anastasijevića, a NUNS je ove godine objavio i knjigu njegovih tekstova a deo tiraža će, prema rečima urednika tog nedeljnika Filipa Švarma, biti podeljen studentima novinarstva.

“Nije zamisliva istorija u tri protekle decenije u bivšoj Jugoslaviji bez Dejanovih tekstova, jer oni osvetljavaju sve ono o čemu su drugi lagali ili prećutkivali. I zato baviti se sivom zonom politike, kriminalom, ratnim zločinima nezamislivo je bez ovih tekstova”, rekao je Švarm.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić istakao je da nagradu dodeljuju u sumorno vreme za novinarstvo u Srbiji, koje podseća na mračne devedesete.

“Razgovaramo i pregovaramo o slobodi izražavanja i slobodi medija, kao da se te slobode ne podrazumevaju, razgovaramo o sprovođenju zakona, o našoj bezbednosti, radnim pravima, pravu da se odupremo cenzuri, o svemu što ne bi trebalo da bude sporno u državi koja pledira da bude deo zajednice slobodnih i demokratskih zemalja”, rekao je Bodrožić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je posao istraživačkog novinarstva težak, a u Srbiji prečesto i opasan, dodao da razume frustraciju zbog toga što ima malo napretka u demokratskom procesu i vladavini prava, ali je i poručio da ne veruje da će bojkot vladinog procesa odlučivanja i radnih grupa doneti bolje uslove za novinare.

“Bojkot jedino garantuje da se vaš glas neće čuti. Zdušno vam sad savetujem da se vratite razgovoru”, poručio je Godfri. 

Izvor: FoNet

Foto: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare