Godišnje na radnom mestu život izgubi do 60 radnika

NIŠ

Godišnje na radnom mestu život izgubi između 50 do 60 radnika u Srbiji, najčešće na građevini i niskogradnji, a broj onih koji odlaze na bolovanje se povećava dok je primetno i povećanje broja radnika koji odlaze u invalidsku penziju. Samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo je 26 smrtnih slučajeva na radnom mestu što ukazuje na povećanje ovog broja, čulo se, između ostalog na radionici „Zdravlje i bezbednost na radu“ koja je održana u Savezu samostalnih sindikata grada Niša koji je sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i njen organizator a pokrovitelj je Američki centar za mađeunarodnu radničku solidarnost. Činjenica je da  svet kapitala u borbi za profitom jednostavno zanemaruje ono što je bitno, zdrava životna sredina a samim tim i zdrava radna sredina, a ovaj problem se dodatno usložnjava i velikim brojem radnika koji rade na crno i nisu dovoljno obučeni za poslove koje obavljaju.                 Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije ističe da situacija u Srbiji kada se radi o zaštiti radnika na radnom mestu nije sjajna.

                 „ Imamo dobar Zakon ali je problem u tome što se on ne poštuje, što nemamo dovoljan broj inspektora rada, što je njihova ingirencija mala kao i kazne. Poslodavcima se više isplati da plaćaju kazne nego da se pridržavaju propisanih mera“, kaže Mihajlović.

                Dodaje da najviše povreda i smrtnih slučajeva ima u građevini.

                  „Za ovo pola godine imamo više smrtnih slučajeva i teških povreda na radu nego što je to bilo prošle godine. Naravno korona  je učinila svoje pa smo zadnjih godinu i po dana imali specifičnu situaciju povećanog rada na crno. To je uslovilo još veći broj povreda. Moramo da podignemo malo glas i da upozorimo da ovakva situacija nije prihvatljiva. Samo zdrav radnik donosi veći profit i poslodavac mora da bude na strani radnika“, kazao je Mihajlović.

                 Prema njegovim rečima nedostatak radne snage u oblasti građevine i niskogradnje dovodi do toga da se zapošljavaju radnici iz drugih zemalja. Oni nisu dovoljno obučeni. U tim sredinama se i dešavaju povrede pa i smrtni slučajevi, smatra Mihajlović.

                           Olivera Bobić, predsednik Saveza samostalnih sindikata  grada Niša ističe da je činjenica da poslodavci ulaganja u bezbednost i zdravlje na radu ne tretiraju kao investiciju kako bi imali zdrave i produktivne radnike već to i dalje tretiraju kao nepotreban trošak. Ni kod samih radnika svest o ovoj temi nije na visokom nivou jer su pod pritiskom borbe za egzistenciju.

                          „Grad Niš nije na  nekom zavidnom nivou kao ni cela Srbija kada govorimo o ovom problemu koji je  pandemija COVID-a 19 još više ogolila. Imali smo situaciju da su  na početku pandemije ljudi bili svesni da se ne preduzimaju mere koje bi zaštitile njihovo zdravlje i bezbednost i bili su prinuđeni da sami  preduzmu neke aktivnosti kako bi na to ukazali kao što je, recimo, obustava rada“, kaže Olivera Bobić.

                          I ona problem u rešavanju ove situacije vidi u neadekvatnom sprovođenju zakona.

                          „Kazne za nepoštovanje mera postoje i one se u nekom inspekcijskom radu izreknu, podnesu se prekršajne prijave ali u principu one ili zastarevaju ili se završavaju nekim kaznama ispod svakog zakonskog minimuma i  ne postiže se nikakv efekat. To poslodavce sigurno neće uplašiti. Kada budemo počeli da sprovodimo kaznene mere koje su propisane i ako nije cilj  da se poslodavcima tim kaznama ugrozi poslovanje, radnici će biti zaštićeniji“, kaže Bobić.

                      Profesor dr Jovica Jovanović sa Medicinskog fakulteta, pomoćnik direktora Zavoda za medicinu rada

                 Biće reči o aero zagađenju, o elektro smogu o zagađenju nejonizujućem elektromagnetnim zračenjima, zračenjima usled baznih stnica, mobilnih telefona, jonizujućem zračenju, komunalne i industrijske buke na zdravlje  radnika i merama zaštite za svaki rizik.Biće reči i o zagađenju vibracija kao i sunčevom zračenju.

                Sve je veći broj je  đalbi poslodavaca na bolovanja radnika a Medicina rada mora da da i mere zaštite da bi se smanjila i bolovanja  i odlazak u invalidsku penziju.

                Kada su u pitanju profesionalne bolesti na vodećem mestu je vibraciona bolest, na drugom mestu su bolesti lokomotornog sistema, respiratorne bolesti, profesionlna bronhijalna  astma. Kada je u pitanju odsustvo sa posla na vodećem mestu su maligne bolesti, kardivaskularne i respiratorne bolesti kao i bolesti na radu.Kada je u pitanju odlazak u invalidsku penziju na prvom mestu su maligne i kardiovaskularne bolesti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare