Budućnost zajednickog života na umetničkim platnima

NIŠ

Uz podršku ambasade  Slovenije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a pod pokroviteljstvo NLB banke i Komercijalne banke nastavljen je zajednički kulturni projekta “Budućnost života”. U umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici do 1.avgusta petoro umetnika iz Srbije i Slovenije na svojim platnima preneće  svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”.                                        Projekat predviđa održavanje tri kolonije sa ukupno 16 umetnika iz ove dve države. Prva kolonija na kojoj su učestvovali šestoro umetnika održana je od 30.maja do 6.juna a pored ove aktuelne predviđena je i treća, od 12.do 19.septembra.

                                    Kako su ocenili organizatori i pokrovitelji “ovo je jedan od najbitnijih projekata na području kulture za vreme predsedavanja Slovenije Evropskom Unijom”. Domaćin Gorazd Čuk, predsednik udruženja “Pigmalion” očekuje da okruženje u kome će i ovog puta umetnici stvarati bude idealna inspiracija za nova dela. Selo Tamnjanica poznato je po plantažama lavande i drugog lekovitog bilja. Nakon berbe ruža i lavande polja su trenutno “okupana” smiljem…

                                   Umetnici ističu da su zadovoljni što se nakon više od godinu dana ponovo okupljaju i imaju priliku da se druže. Učesnici druge kolonije po odluci selektora Kristine Pirković iz Srbije i Saše Vrabiča iz Slovenije su Jure Zrimšek, Katja Fele, Zoran Todorović Todor, Vasilisa Ivanović i Petar Mošić.

                                   “Retko idem na kolonije ali na one koje odem to su isključivo one koje ispunjavaju moja očekivanja a to su profesionalizam, korektan odnos prema umetnicima i saradnja na obostrano zadovoljstvo”, kazao je umetnik Petar Mošić koji je već bio učesnik radionica u Tamnjanici i to 2019.godine.

                                On se nada da se pred svima nama nalazi svetlija budućnost posle teške godine koja je pomutila mnoge planove. Nada se da ćemo u što skorijoj budućnosti nastaviti normalno da živimo. Dodaje da umetnicima najviše nedostaju izložbe.

                                 “Ono što mi se ovde dopada je prirodno okruženje jer se i naš atelje nalazi na Kučaju, izolovan od ljudi i civilizacije. Tamnjanici se vraćam kao učesnik i posetilac jer je ovo mesto koje okuplja umetnike iz celog sveta i odličan je prilika za razmenu iskustava i sticanje novih prijatelja”, kaže Vasilisa Ivanović.

                            Slična su očekivanja i umetnika iz Slovenije Jure Zrimšek i Katja Fele ali i Zoran Todorović Todor koji su po prvi put gosti uduženja umetnika “Pigmalion”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare