Glavni program Nišvila zabeležio 30.000 posetilaca

NIŠ

Nišvil je ispao daleko bolje nego što sam očekivao s obzirom na pandemiju i strah koji se širi, neverovatno koliko je ljudi bilo u Tvrđavi i koliko je dobra atmosfera bila. Publika je bila divna i strpljivo je čekala u redu da uradi testove na koronu i da uđe na glavne bine“, naveo je Ivan Blagojević, sumirajući ovogodišnje izdanje džez festivala „Nišvila“, čiji je glavni program održan od 12. do 15. avgusta u Tvrđavi.               

Glavni program Nišvila na kome su ove godine nastupili i gitarista Stenli Džordan, koji je svirao Džimija Hendriksa, čuveni belgijski džez gitarista Filip Katrin, grupa „Džipsi kings“, Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane (dobitnik Nišvilovog Gran prija „Šaban Bajramović“, dok je nagrada za životno delo pripala Jovi Radovanoviću i „Sedmorici mladih“) i rege zvezda Entoni Bi, ove godine je, prema Blagojevićevim rečima, posetilo oko 30.000 ljudi.

            Poslednjeg dana bilo je nešto manje publike nego prva tri dana, a organizatori veruju da je razlog tome što je brzi test na koronu važio 48 sati, pa deo publike nije želeo da plati dodatno testiranje da bi prisustvovao i završnoj večeri festivala, iako je cena bila subvencionisana od strane festivala koje je koštalo 300 dinara.

              „Verovatno bi na nastup Gorana Bregovića, koji je bio odlično posećen, došlo i dosta publike iz Bugarske koja je ove godine izostala jer je po povratku u zemlju trebalo da rade PCR test“, rekao je Blagojević koji je istakao da je ovo bila najteža organizacija „Nišvila“ godinama unazad.

              Nišvil je od Grada dobio 25 miliona dinara, a prema Blagojevićevim rečima, da bi festival koliko toliko normalno funkcionisao, „potrebno je 40 miliona dinara od grada i isto toliko od Ministarstva kulture“.

               „Da bi festival bio zaista organizovan kako treba potrebno je milion evra, pola miliona za honorare izvođačima, i pola miliona za tehniku, smeštaj izvođača…“, naveo je Blagojević, ponavljajući i ovom prilikom da ima ponuda da se Nišvil preseli u inostranstvo, ali se nada da do toga neće doći.

                  Blagojević procenjuje da će sledeće godine, ako se okonča pandemija korona virusa, biti eksplozija koncerata i turneja, tako da će biti lakše i da se „juri neko veliko ime“.

                  Na pitanje hoće li festival i dalje ići u pravcu kombinovanja džez muzike i drugih žanrova, prvi čovek Nišvila rekao je da „džez festivali više ne mogu da se održavaju kao u neka davna vremena, inače bi publike bilo dovoljno za jedan šator u Montreu“.

               „Džez je evoluirao, iz njega je proisteklo puno pravaca, evoluirali su i festivali, tako da svuda na programu imate i „World Music“. Neki su se pitali zašto Goran Bregović na džez festivalu, ali Bregović je bio učesnik najvećih svetskih džez festivala. Ako želite publiku morate da idete u pravcu mešanja džeza i drugih pravaca“, rekao je direktor „Nišvila“.

               Od izvođača čije je gostovanje već ranije dogovoreno, u sledeću godinu se „prenose“ saksofonista Igor Butman i rege muzičar Džulijan Marli.

                Ove godine su održana samo tri evropska džez festivala: „Montre“, „Marsijak“ i „Nišvil“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare