Gimnazijalka iz Vranja najbolja na Bios olimpijadi

VRANJE

 

Na Bios olimpijadi u Sankt Peterburgu, Jana Stanković, učenica trećeg razreda prirodno-matematičkog smera Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, bila je najbolja. Osvojila je dva prva mesta u oblasti biologije i hemije, sa
maksimalnim  brojem poena. Takmičilo se oko 800  učesnika iz Rusije, Finske, Srbije, Grčke kao i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Tema rada iz biologije bila je „Dalje istraživanje apigenina, apigetrina, karvakrola i eukaliptola na njihovom antikancernom  potencijalu“  i predstavlja dalja istraživanja  započeta prethodne godine.

Drugi rad iz oblasti hemije je „Klase hemijskih jedinjenja  u endemičnim vrstama Nepeta rtanjensis i  Laserpitium ochridanum“.

Ova vredna gimnazijalka isti uspeh na Bios olimpijadi osvojila je i prošle godine.
Stankovićeva  je  bila jedini učesnik iz Pčinjskog regiona i kaže da je sa pripremama za ovo važno takmičenje počela decembra  prošle godine uz konstantan rad  na istraživanju  i pisanju samog rada.

„Mnogo mi je pomoglo iskustvo iz prethodne godine, kao  i gradivo  koje sam savladala u školi. Kako je moje interesovanje za prirodne nauke veće, shodno tome  je i moje usmerenje na određene oblasti iz predmeta hemije i bilogije“ kaže ova mlada Vranjanka.

Direktorka Gimnazije, Suzana Mišić Stanković ne krije zadovoljstvo postignutim uspehom učenice ove škole.

„Jana je učenica koja postiže zapažene rezultate, ne samo kada su u pitanju prirodne, već i društvene nauke, jer  je osvajala nagrade i na republičkom takmičenju iz književnosti. Ovim velikim uspehom u Rusiji potvrdila je da  su  gimnazijalci talentovani, nadareni i istrajni u radu. Njen uspeh koji je, pre svega, međunarodni, potvrđuje njen istraživački duh i želju da se bavi naukom i bude jedna od najboljih. To je veliki uspeh za školu, grad i zemlju koju predstavlja“, kaže direktorka ove obrazovne ustanove koja je pravi rasadnik mladih talenata.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare