Gimnazijalci iz “Stevana Sremca” pozdravili proleće palačinkama

NIŠ

  U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” Sekcija za ruski jezik tradicionalno je obeležila  Maslenicu uz “brdo” palačinki i rusku muziku. Ove godine Maslenica se obeležava od 17. do nedelje 1. marta, a u „Sremcu“ su obležene krajem februara. U programu su učestvovali i osnovci koji uče ruski jezik, učenici OŠ “Prvi maj” iz Trupala. Maslenice su  nedelja zabava i palačinki. Ovaj praznik najavljuje kraj zime, početak Velikog posta i obećava proleće. Maslenica je vreme za najbliže, za praštanje, veselje i naravno palačinke!

                             “Maslenica je veseo praznik koji deca  koja  uče ruski jezik u osnovnim i srednjim školama obožavaju”, kaže Zorica Milenković, profesor ruskog jezika u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”. “Oni su tu ljubav prema ovom prazniku nasledili iz osnovne škole kada su  počeli da uče jezik i proslava Maslenica je postala tradicija. Tako je i kod  nas, samo što se mi trudimo da  svake godine bude i drugačije i bogatije i da tio bude dan koji mi posvetimo  prazniku i ruskom jeziku. Bavimo se  razlitim temama koje su vezane za Rusiju. Uglavnom se vezujemo za ruske simbole  i organizujemo radionice u kojima učenici rado učestvuju”.

                           Ove godine gimnazijalci su uradili magnete sa simbolima Maslenice, ruske suvenire sa nacionalnim motivima, a nisu zaboravili da urade i po neki selfi. Za ovaj praznik su se slikali sa kokošnjikom, delom ruske nacionalne nošnje koji se nosi na glavi.

                           “Imamo i brdo palačinki, sluša se ruska muzika, družimo se. Dan nam je  viseo i srećan jer je i to tuh samog praznika. Sama palačinka simbolizuje Sunce, a ovaj preznik označava i kraj zime i najavljuje  dolazak proleća”, kaže profesorka Zorica Milenković.

                            Gimnazijalcima su se pridružili i u goste im došli učenici OŠ “1.maj” iz Trupala. Donele su i palačinke koje su sami napravili.

                            “Drago mi je da samo danas sa učenicima Gimnazije “Stevan Sremac”. Oni su nas pozvali, a mi smo se rado odazvali i došli da ulepšamo i uveličamo ovaj preznik. Naša deca se, inače, često opredeljuju za nastavak školovanja u ovaoj gimnaziji upravo zbog ruskog jezika koji je napravedno zapostavljen u mnogim školama”, kaže  Nataša Cakić, profesor ruskog jezika u Trupalu.

                           Ona dodaje da deca raduju ovom prazniku i zdušno učestvuju na svim radionicama. Osim ovog, obeležavamo i ostale ruske praznike, jer dok uče jezik oni uče i sve ostalo o zemlji čiji jezik izučavaju.

                           O Maslenici je govorila gimnazijalka Mihaila Nikolić koja odlično  govori ruski jezik o čemu svedoči i međunarodna nagrada na Olimpijadi iz ruskog jezika.

                          “Koreni ovog praznika su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa. Maslenica je prvobitno bila vezana za prolećne ravnodnevice, trenutak kada u proleće Sunce prolazi direktno iznad ekvatora, pa dan i noć imaju istu dužinu. Od sve četiri tačke u kalendaru, prolećna ravnodnevica se najviše cenila u starim društvima jer je označavala povratak sunčeve svetlosti nakon zimske tame”, objašnjava Mihaila.

                  Ono što je Rusima poklada, u Engleskoj karneval i Mardi Gras u Španiji i Francuskoj, zapravo je javna proslava povratka svetla i toplote i poslednji dah zabave i masne hrane – i palačinki naravno!

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare