Gimnazija „9.maj“ u Nišu dobila odeljenje za sportiste

NIŠ

  Gimnazija „9.maj“ u Nišu jedna je od sedam gimnazija u Srbiji koja je dobila kroz reformu gimnazija odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport. Prijavljivanje za upis u ovo odeljenje je 8.i 9.juna, prijemni neće polagati, ali da bi se seli u klupu ovog odeljenja kandidati će morati da ispune posebne uslove. Odeljenje će moći da upše samo 20 učenika što je neka vrsta standarda za specijalizovana odeljenja.                       

Do sada je Sportska gimnazija bila samo u Beogradu, a od ove godine sedam gimnazija u Srbiji dobija po jedno specijalizovano sportsko odeljenje, četiri su u Vojvodini, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Subotica…, a u ovom delu Srbije Užice, Novi Pazar i Niš.To je novina od ove školske godine, ali je novina što su se menjali i planovi i programi za ova odeljenja pa će učenici u celoj Srbiji raditi po istim, jedinstenim, planovima i programima.

                         „Prijemni se ne polaže, ali ovo odeljenje mogu da upišu samo ona deca koja se bave sportom i kategorisani su sportisti, a to znači da su ini članovi  reprezentacije za svoj uzrast u sportovima kojima se bave. Moraju da budu u državnoj selekciji za uzrast sedmog ili osmog razreda osnovne škole, ili da su republički prvaci u svom sportu, bilo pojedinačno bilo kao članovi ekipa u ekipnim sportovima. Ove je  godine malo nezgodno zbog epidemije korona virusa jer su mnoga takmičenja otkazana, ali će zbog toga da se uzme u obzir i rezultat i od prošle godine“, objašnjava Olivera Stojanović, profesor fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u Gimnaziji „9.maj“.

                        Prijave za upis u ovo odeljenje deca će dobiti u školi.

                        „Najznačajnija novina kada se radi o ovom odeljenju je da učenici neće imati klasičnu nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Imaće dva predmeta, sport i  zdravlje i sportski trening koji će ih pratiti tokom četiri godine gimnazijskog obrazovanja.To je veliki broj časova, jer samo kroz ta dva predmeta oni će imati preko 1100 časova. U prvoj i drugoj godini imaju jedna čas teorije i dva časa vežbe, a u trećoj i četvrtoj godini imaće jedan čas teorije i tri časa vežbe. To su novi predmeti koji će imati, dok se ostali predmeti poklapaju sa predmetima gimnazije opšteg tipa.Izučavaće i matematiku, i fiziku, hemiju, bilogiju i sve   ostale premete“.

                        Prema rečima Olivere Stojanović učenici u ovom odeljenju se osposobljavaju  za studije na Fakultetu za vizičko vaspitanje  i sport i sve smerove koji postoje na ovom fakulteu, bilo da se radi o profesorima fizičkog vaspitanja, trenera… Imaju prohodnost i na sve vojne i policijske akademije.

                       „Narvno, moći će da upišu i bilo koji drugi fakultet koji nije vezan za već pomenute. Ako neko želi može da upiše i medicinu, prava ili elektroniku ukoliko polože prijemne ispite“, dodaje Olivera Stojanović.

                        Gimnazija „9. maj“ već ima dovoljno iskustva kada je u pitanju rad sa decom koja su posvećena sportu jer su nekoliko godinam imali sportsko odeljenje ali sada dobijaju odeljenje koji prati nastavni plan i program Sportske gimnazije sa svim novinama koje takav način rada prate.

                        „Trudili smo se da obezbedimo sve uslove koji su ovoj deci potrebne za nesmetani rad. U Nišu ima dosta sportskih klubava i postojanje jednog ovakvog odeljenja biće od posebnog značaja za klubove u gradu.Oni će moći decu u tom  uzrastu da selektuju decu za svoje klubove, a oni će u gradu imati školu koju će pohađati pa je to velika olakšica za mlade sportiste.Uspostavili smo kontakte i sa Sportskim savezom i sa Savezom za školski sport i sa kolegama u osnovnim školama kako bi smo odeljenje malo više promivisali i dobili najkavalitetniju decu“, dodaje Olivera Stojanović.

                         Doći će i do promena u načinu rada sa učenicima koji su, zbog obaveza u državnim timovima, prinuđeni da duže odsustvuju sa nastave.

                          „Novina je u tome što je uspostavljena onlajn nastav, a u ovoj se situaciji pokazala jako dobrom, tako da će to za njih biti rešenje. Kada učenici budu duže odsutni preći će se na rad na daljinu uz pomoć onlajn nastave. Tako  ćemo ostati u kontaktu sa učenicim, a oni ne bi gubili ništa od nastave i na vreme bi završavali obaveze koje imaju u školi. Moći je na ovaj način da budu i ocenjivanje tako da po povratku ne moraju da budu pretrpani učenjem i ocenjivanjem“, ističe Olivera Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare