GG “Za zdrav Novi Pazar” predala zahtev za praćenje kvaliteta vazduha

NOVI PAZAR

Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” predala je danas zahteve Gradu Novom Pazaru, gradonačelniku i Gradskom veću.

“U skladu sa čl. 56. Ustava Republike Srbije, naslovljenim organima podnosimo peticiju:

1.     Da se hitno uspostavi lokalni monitoring radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha;

2.     Da se hitno uspostavi obavještavanje građana putem sajta Grada o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i mjerama koje građani trebaju preduzeti povodom iste. Isto to obavještenje da se proslijedi lokalnim medijima uz naznaku za obavezno emitovanje;

3.     Sprovesti u najkraćem roku procedure izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha;

4.     Ubrzati rad na uspostavljanju lokalnog registra izvora zagađivanja, koji je glavni izvor informacija o emisijama zagađujućih materija pri izradi Plana kvaliteta vazduha i Programa monitornga; Popisati sve kotlare na ugalj, mazut itd, i raditi u narednom periodu na apelovanju za zamjenu istih;

5.     Obavijestiti građane na koji broj mogu prijaviti veliko emitovanje zagađenja koje primjete u svojoj okolini, a onda unaprijediti efikasnost inspekcije u domenu praćenja većih emitera zagađujućih materija u vazduh, a posebno realizovati vanredne inspekcijske nadzore prema prijavama građana;

6.     Da se hitno preduzmu početni koraci za smanjenje zagađenja i to predlažemo: Preporuke o smanjenju sportskih aktivnosti u ovom periodu, preporuke o smanjenju aktivnosti vani uz naglašavanje u kojim satima, preporuke o skraćenju školskih časova u drugoj smjeni, uspostavljanje akcije „par-nepar“ kod saobraćaja, aktivno obavješavanje javnosti koji materijali su dobri a koji loši za ogrijev na različite načine (mediji, propagandni materijal), sudjelovanje u kupovini prečišćivača za državne predškolske ustanove i obdaništa.

Obrazloženje:

Mi, građani okupljeni oko inicijative „Za zdrav Novi Pazar“, obraćamo se vama zabrinuti za stanje i zdravlje u ovom gradu, a povodom velikog aerozagađenja. Predajemo ovaj Zahtjev kojim želimo da se što hitnije pristupi radu ka smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu, svjesni činjenice da su ovakvim stanjem najviše ugrožena djeca, trudnice i starije osobe, grupa koja treba najveću podršku zajednice.

Prema članu 66. Zakona o Sadržaju kvaliteta vazduha nadležna institucija je dužna da obavijesti građane o kvalitetu vazduha, odnosno zagađenju, u kojem dijelu grada se najviše emituje zagađenje i koje mjere se trebaju preduzeti. Grad mora putem svojih medija informisati više građane kako ne bi, iz neznanja, narušavali svoje zdravlje. Mi smo voljni i željni da podržimo svaku aktivnost koja će poboljšati kvalitet života u našem gradu, a samim tim i životnu sredinu u istom.

Zahtjevi ove peticije su utemeljeni u javnim politikama Republike, ali i najvažnijim planskim aktima Grada Novog Pazara, te ovim putem zahtjevamo njihovu prioritizaciju u planiranju i sprovođenju”, navodi se u zahtevu koji prenosimo u celini..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare