GG Za Leskovac – ZAJEDNO poziva vlast da finansira privatne vrtiće isto kao i državne

LESKOVAC

Srbija je po osnovu negativne stope nataliteta u toku 2020.godine zabeležila, kako predsednik Vučić voli da kaže, po prvi put u istoriji manje od 62.000 novorođene dece, pri čemu je  izgubila oko 55.000 stanovnika, a kada se tome doda migracija stanovništva u inostranstvo, dobija se broj od oko 80.000 građana manje za jednu godinu, saopštila je Grupa rađana “Za Leskovac ZAJEDNO”.

” Ova tendencija je dugo prisutna u našoj državi, ali u poslednjih 10 godina otkada je na vlasti SNS sa satelitima i preletačima, broj stanovnika države Srbije se rapidno smanjuje.

            Vlastodršci su svesni tog problema, govore javno o njemu, obećavaju sve i svašta, osnovali su posebno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ali je očigledno da nesposobna i korumpirana vlast nema kapacitete da, makar polako počne da zaustavlja navedeni pad broja stanovnika Srbije. Upravo suprotno, što su duže na vlasti, mladost Srbije sve više beži iz zemlje i od ovakve vlasti, a oni koji ostaju se ne odlučuju da rađaju decu, jer su svesni da ova vlast namerno kreira nestabilnost i nesigurnost, jer samo u tim uslovima može da nastavi da vlada.

            Jedan od malih problema koji imaju mladi roditelji jeste i mali broj i kapacitet dečjih vrtića, kako u Srbiji, tako i u Leskovcu, usled čega svake godine pri upisu dece u vrtić nastaju ogromni problemi za roditelje. Kao posledica toga dobili smo u prethodnom periodu masu obećanja kako će se ovaj problem rešiti, pa su gradonačelnik i poslanica iz Leskovca obećali još pre 5 godina izgradnju novog vrtića,  a predsednik Vučić je pre šest meseci obećao da će državni i privatni vrtići od 1. septembra ove godine biti besplatni. Novih vrtića u Leskovcu ni posle 5 godina nema, a boravak dece u vrtićima ne samo da nije besplatan, nego smo svedoci najava povećanja cena i u državnim i u privatnim vrtićima, tako da u Leskovcu je cena za roditelje u privatnom vrtiću povećana za 50% i  već dostiže  10.500 dinara, što je poprilično visoka cena za zaposlene u gradu sa najmanjim zaradama u državi Srbiji. I tu verovatno nije kraj, jer je godišnja stopa inflacije u Srbiji već dostigla 11,9 posto, i nastaviće da raste.

            Umesto novih obećanja, predlažemo da grad Leskovac od 1.septemba isplaćuje subvencije i nastavi saradnju sa privatnim vrtićima na način i pod uslovima koji važe  i za državne vrtiće. Ukoliko je tačno da roditelji plaćaju samo 20 %  a grad 80% od tržišne cene, kako su više puta javno izjavljivali zvaničnici grada Leskovca, onda  je tržišna cena po jednom detetu 52.500 dinara, tako da je sigurno da postoji ogroman prostor za smanjenje opterećenja roditelja, naročito zbog toga što to nije izbor roditelja, jer se dete u privatni vrtić uz subvencije može upisati samo ako je odbijeno u državnom vrtiću, navodi u saopštenju za javnost   GG Za Leskovac – ZAJEDNO.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare