„Geoks“ mora da vrati više od 400 miliona dinara državne pomoći i kamate

VRANJE

Savet Komisije za kontrolu državne pomoći doneo je rešenje kojim se kompaniji „Technic development“, investitoru i proizvođaču obuće „Geoks“ u Vranju, nalaže da vrati državnu pomoć jer je dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

U rešenju, objavljenom na sajtu Komisije, navodi se da su odobrena sredstva  za „Izgradnja fabrike za proizvodnju obuće“ u Vranju, dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

Ovim rešenjem se Ministarstvu privrede nalaže da, bez odlaganja, preduzme mere prema kompaniji „Technic development“ sa ciljem vraćanja državne pomoći.

Ova kompanija treba da vrati pomoć od 90.687.891 dinar, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 1. aprila 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa, navodi se u rešenju.

Takođe, treba da vrati i pomoć od 323.356.500 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 23. decembra 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa.

„Technic development“ je u Vranju proizvodio obuću italijanske kompanije „Geoks“, koja je početkom avgusta zvanično prestala da radi, a oko 1.200 radnika ostalo je bez posla.

„Geoks“ je u Vranju radio pet i po godina i za to vreme je od države dobio subvencije od 16 miliona evra, koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare