Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) moli za pomoć ruskim i beloruskim novinarima

STRAZBUR

Rikardo Gutierez, generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ), uputio je otvoreno pismo u kome moli kolege novinare da pomognu ruskim i beloruskim kolegama iz BAJ i JMVU.

“Prošle godine su ruske vlasti likvidirale JMVU, a ranije ovog meseca beloruske vlasti su priznale BAJ kao ekstremističku organizaciju, zajedno sa predsednikom BAJ Andrejem Bastunjecom  i zamenicima predsednika Borisom Haretskim, Aleksandrom Starikevičom i Alehom Ahejevom. S jedne strane, ove odluke su očigledne reakcije na njihov uticajni rad. S druge strane, dodatno pojačavaju represiju na naše kolege”, naveo je Gutierez.

Shodno tome, Gutierez navodi da su im potrebna finansijska sredstva za veb stranice – kako bi dopreli do svoje publike kod kuće, zajedno sa spoljnim svetom.

Pišemo vam da ponovimo njihova pitanja:

JMVU (Ruski sindikat preselio se u Francusku). Registrovali su novu veb adresu na koju mogu da prenesu svu svoju arhivu i preuzmu nove publikacije koristeći evropski, a ne ruski hosting. Za to im je potrebno oko 2.000 evra. Imaju litvanskog stručnjaka za kompjutere spremnog da obavi ovaj posao.

BAJ (Belorusko udruženje novinara). U vezi sa njihovim priznanjem kao „ekstremistima“ i ne samo, traže sredstva za pokrivanje troškova rada, koji će značajno porasti, za zaposlene na sajtu koji su još u Belorusiji. Oni bi takođe želeli da promene, a procenjuju da će izrada novog sajta koštati 20-25 hiljada evra (uključujući troškove osoblja). Upravni odbor EFJ je 13-14. marta odlučio da dodeli grant od 3.000 evra BAJ-u za početak pokrivanja prvih troškova u vezi sa preseljenjem osoblja veb stranice. Konačno, dugoročno gledano, BAJ bi želeo da pokrene Školu mladih novinara u Viljnusu jer su to od njih tražili nezavisni mediji.

Ako ste u mogućnosti da odgovorite na ove potrebe (putem finansiranja ili tehničke/logističke pomoći), ljubazno nas obavestite slanjem e-pošte našim kolegama na rebecca@europeanjournalists.org i anna@europeanjournalists.org.

Ujedno podsećamo da je IFJ/EFJ Bezbednosni fond za novinare u Ukrajini i dalje dostupan na sledećoj adresi:

https://donorbok.org/donation-to-the-ifj-safeti-fund-for-journalists-in-ukraine

Izvor: NUNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare