Gas – to su novi investitori i nova radna mesta

NIŠ

Gasovod koji se gradi nadomak Niša i koji će iz Bugarske dovoditi gas u Srbiju i omogućiti da  gas iz Srbije bude usmeren ka Severnoj Makedoniji i tako dobijemo mogućnost nezavisnog snabdevanja iz drugog izvora od velikog značaja je i za Niš, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je samo dan ranije sa  ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom obišla  radove na izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad kod Trupala. Ona je dodala da je sa ministarkom za energetiku obišla i mernu stanicu koja se gradi i nalaziće se pored buduće industrijske  zone.

                „Država će zajedno sa Gradom opredelila za ovu mernu stanicu negde oko 5 miliona evra kako bi smo je sredili, opremili komunalno i infrastrukturno i spremno dočekali investitore koji žele da ulažu u Grad Niš. Svaka investica nam znači jer to su nova radna mesta. Zbog toga je gas više nego značajan jer investitori obično pitaju da li i  na koji način nam stiže gas, da li možemo da obećamo uredno snabdevanje gasom kako bi investiciju započeli ovde“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

                  Istakla je da je svako novo radno mesto koje se otvori od značaja za građane koji čekaju na posao i dodala da se sa dolaskom novih investitora broj nezaposlenih značajno smanjuje.

                 „Broj nezaposlenih u Nišu je nešto ispod 20.000, a cilj nam je da ih bude manje od 15.000“, kazala je Sotirovski.

                   Prema njenim rečima gasifikacija je od značaja i za individualna domaćinstva.

                  „Kada su u pitanju individualna domaćinstva godina sarađujemo sa „Jugorosgasom“. Gasovodna mreža u samom gradu se širi i mnoge Nišlije žele da se priključe na ovu mrežu jer je to ušteda za kućni budžet. Osim toga Grad Niš planira i nove akcije za zamenu individualnih ložišta, a ima dosta i onih  građana koji se sve više oslanjaju na solarnu energiju“, istakla je Sotirovski.

                   Dodala je i da Grad Niš uveliko radi na zameni kotlarnica na čvrsto gorovo kotlarnicama na gas.

                  „Pre nedelju dana smo dobili 15 miliona dinara za zamenu kotlarnice u zgradi Rektorata koja je bila jedan od najvećih zagađivača u Nišu i konačno ćemo tu kotlarnicu zameniti gasovodnom infrastrukturom.Na taj način i vazduh u Nišu će biti čistiji, a brojke koje sam sada videla pokazuju da smo na dobrom putu“, zaključila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da će još nekoliko kotlarnica koje koriste čvrsto gorovo uskro otići u istoriju. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare