Galerija savremene likovne umetnosti u godini jubileja

NIŠ

Galerija savremene likovne umetnosti Niš u 2020.godini obeležava jubilej, 50 godina rada i postojanja. Tim povodom biće objavljena  monografija “Prvih 50- Galeija SLU Niš od 1970-2000”, koja će na oko 400 strana , osim tekstova o istorijatu ustanove, sadržati kompletan popis izložbi, kojih je bilo 1360, kao i popis umetničkih dela u fondu, kaže Emilija Bilić, kustos GSU.

                              “Izložbena sezona počeće 10.marta, postavkom  Grafičkog kolektiva “Otisak vremena-70 godina Grafičkog kolektiva”, a na dan osnovanja Galerije, 9.juna u sva tri prostora, Oficirski dom, Paviljon i Salon77,  biće priređene  izložbe dela iz bogate kolekcije, koja broji 1680 slika, grafika,crteža,  skulptura, savremenih medija…Biće to prilika da se javnosti prikaže deo bogatog fonda,u kome su između ostalih, zastupljena dela Tabakovića, Protića, Pavlovića, Ćelića, Bema, Donkova, Ivoljskog….  ali i da se ukaže na neophodnost postojanja stalne postavke”, kaže Emilija Bilić.

                           U saradnji sa Kućom Legata iz Beograda tokom septembra u Oficirskom domu biće priređena izložba Moderna, kojom je ova ustanova obeležila 15 godina postojanja i biće zastušpljena dela Šumanovića, Konjovića , Lubarde, Čelebonovića, Stijovića….

                           “U Oficirskom domu tokom oktobra biće priređena izložba akvarela i grafika jednog od najuticajnijih umetnika dvadesetog veka, osnovača pop-arta, Endija Vorhola”, dodaje Emilija Bilić.

                        Takođe, tokom 2020.godine biće održane tradicionalne izložbe poput Likovne kolonije “Sićevo”, Niškog crteža, Niškog salona, a samostalne izložbe po pozivu prirediće Radoš Antonijević, Vesna Knežević, Anica Vučetić…

                         “Imali smo i tokom prošle godine bogat i raznovrstan program a svakako je „Poslednja decenija Save Šumanovića“ u saradnji sa Galerijom iz Šida bila jedna od najposećenijih. Publika je prepoznala naše napore da priredimo kvalitetan program tako smo zabeležili više od 40 000 poseta”,  kaže Emilija Bilić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare