Forum mladih naučnika u Nišu

NIŠ

Jubilarni peti Forum mladih naučnika održan je danas u  velikoj sali Univerziteta u Nišu . Slogan ovogodišnjeg foruma je “Podrži budućnost”. Organizatori Foruma je udruženje “Nađi Raula” u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša a partner manifestacije je ove godine Ambasada Kazahstana i počasni konzulat Kazahstana, koji su pomogli da Niš, danas bude prestonica nauke.  

Forum mladih naučnika jedna od najznačajnijih u gradu, a značaj ovog događaja sadržan je u njegovom cilju – da se mladima predstave njihovi vršnjaci koji mogu postati njihovi uzori.

”Mladi su budućnost Srbije i Niša, a rekao bih i sadašnjost, i zato će Grad  uložiti najviše što može u vaše obrazovanje, razvoj i konačno, u zapošljavanje. Zbog vas gradimo Naučno tehnološki park, novu zgradu Elektronskog fakulteta, zbog vas ulažemo ozbiljna sredstva u srednje i osnovne škole, jer ste vi najvažniji resurs kojim ovaj grad i ova zemlja raspolažu”, rekao je Gradonačelnik Darko Bulatović koji je dodao da je važno ulagati u obrazovanje i nauku, kako bi mladi prepoznali prave vrednosti, a učesnici Foruma su pažljivo izabrani jer baš oni mogu postati uzor mladima u društvu u kome je sistem vrednosti pomalo pomeren.

Punu podršku održavanju Foruma dala je Gradska opština Crveni krst. Profesor dr Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine Crveni Krst rekao je, s obzirom da ove godine država suorganizator – domaćin Foruma Kazahstan “ Ovo je prilika da se mladi ljudi upoznaju za istorijom, kulturom, tradicijom i duhovnošću dva naroda, a niko to neće bolje uraditi od ovih mladih ljudi”.

 Jovan Milić, idejni tvorac Forum rekao je da je Forum oborio sve prethodne rekorde kada se radi o prijavljenim učesnicima.

“Za Forum se prijavilo preko 500 ljudi, a sala na Univerzitetu prima do 200 osoba. Za nas je to značajan podatak jer znači da smo privukli pažnju mladih i njihovu zainteresovanost da u mladim ljudima koji se bave naukom potraže i pronađu svoje prave uzore”,  rekao je  Milić i dodao da je to jasna i nedvosmislena poruka ovogodišnjeg formuma. Mladi treba da se ugledaju na svoje vršnjake koji su svojim znanjem i radom dosegli do neviđenih visina.

Milić je rekao i jednu zabrinjavajuću činjenicu.

“Mi smo radili istraživanja pripremajući se za ovaj forum i poražavajuće deluje rezultat jednog od istraživanja u kome se Novak Đoković nalazi na četvrtom mestu, a osoba na koju se mladi ugledaju i koja je na prvom mestu je u zatvoru. To mora sve nas da zebrine, da se svi zapitamo gde smo to mi sada, kakav je naš sistem vrednosti i kako da ga učinimo boljim”, rekao je Jovan Milić

A uzori bi trebalo da budu , između ostalih i Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik na svetu, ili Jelena Tomašević, stipendista Gimnazije “Kreativno pero” iz Beograda, Vuk Bibić, student dva fakulteta iz Niša, Veljko Đurić iz OŠ “Ćele Kula”, nastavnica Ana Živković i profesorka sa Mašinskog fakulteta Katarina Jovanović.

Jedan od govornika na Forumu je i Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik u svetu i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, ukljućujući i Svetsoavsku nagradu Ministarstva prosvete.

“Mladi moraju da postave sebi jasne prioritete i oblasti, da odrede ciljeve i da se usmere ka njihovom ostvarivanju”, poruka je Đorđa Ogrizovića. “Ako želimo da uspemo moramo da znamo i načine kako se to radi, a to se ne odnosi samo na nauku”.

 “Obrazovanje je moć i jedini je put ka uspehu, možda teži od drugih, ali jedini pravi put”, poruka je Jelene Tomašević sa petog Foruma mladih naučnika.

 Paralelno sa konferencijom održava i mini sajam „Ljubav Kazahstana“.U okviru sajma predstaviće se  književnost Kazahstana i kultura ove države. pa će , kako je istakla Jelena Grdinić, PR Fondacije Karić u ime Milanke Karić koja je počasni konzul Republike Kazahstan da će se  najviše vremena posvetiti upoznavanju kulture, istorije, tradicije i načina života u Kazahstanu i Srbiji.  

U sklopu Foruma biće prikazan i film “Bogastvo dva naroda” koji govori o tri mlada naučnika iz Srbije i tri mlada naučnika iz Kazahstana.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o