Formirana 322 predmeta vezana za ugrožavanje bezbednosti novinara

BEOGRAD

Republičko javno tužilaštvo je za pet i po godina formiralo 322 predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, od kojih je za 140 doneta odluka da nema krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, dok je u 182 utvrđeno da postoji sumnja da je izvršeno neko krivično delo, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako se navodi, Tužilaštvo je na svom sajtu u rubrici “Bezbednost novinara” objavilo Statistički izveštaj o postupanju javnih tužilaštava u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. jula 2021. godine.

Udruženje je dodalo da su predstavnici Tužilaštva obavestili članove Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara u kojoj predstavnike imaju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, novinarska i medijska udruženja, među kojima je UNS, da je na sajtu Tužilaštva objavljen odeljak koji se bavi bezbednošću novinara.

Tužilaštvo je, između ostalog, navelo da 115 zamenika javnih tužilaca čini mrežu kontakt tačaka za brzu reakciju u slučajevima izvršenja krivičnih dela na štetu bezbednosti novinara.

Obaveza hitnog postupanja javnih tužilaca, kada se radi o krivičnim delima izvršenim na štetu bezbednosti novinara, uspostavljena je 22. decembra 2015. godine i uvedeno je vođenje posebne evidencije krivičnih dela izvršenih na štetu novinara u vezi sa poslovima koje obavljaju.

Hitnost u postupanju dodatno je precizirana Obaveznim uputstvom iz 2020. godine i podrazumeva preduzimanje radnji tužilaštva u rokovima od 24 i 48 časova.

U vremenu od 24 sata prijava mora biti dodeljena u rad postupajućem zameniku tužioca, a u narednih 48 sati oštećeni novinar mora biti pozvan u nadležno javno tužilaštvo radi davanja izjave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare