“Forenzički intervju” se od marta prvi put u Srbiji primenjuje u Nišu

NIŠ

Umesto da se dete koje je bilo žrtva nasilja ili zlostavljanja  saslušava više puta sada postoji mogućenost da samo jedan njegov iskaz bude validan na sudu. Sve institucije od Centra za socijalni rad, policije, tužioca i istražnog sudije sada na jednom mestu obavljaju saslušavanje deteta. To pruža nova procedura „forenzički intervju“ koji se od marta meseca, prvi put u Srbiji primenjuje u Nišu. Intervju obavljaju edukovani stručnjaci Centra za socijalni rad u saradnji sa tužilaštvom.                 

“To je veoma kompleksan metodološki okvir koji ima za cilj da, prvenstveno, pripremi dete a onda od deteta uzme iskaz koji će biti validan na sudu. Moraju se ispuniti svi etički i pravni kodeksi koji će biti validni i koji se mogu iskoristiti u sudskom postupku”, kaže  Jasmina Vuković, psiholog Centra za socijalni rad  u Nišu.

  Važno je naglasiti, prema rečima Aleksandre Tarlić, pedagoga Centra za socijalni rad,  jeste prisustvo tužilaštva prilikom razgovora sa detetom i njihova spremnost da prepoznaju potrebe deteta i to je istovremeno zaštita od sistema.

                   “Kada kažemo sistem mislimo na policiju, tužilaštvo, Centar i sudstvo. Sve ove institucije imaju zadatak da štite dete od ponovnog preživljavanja traume”, kaže Aleksandra Tarlić.

                   Forenzički intervju obavlja obučeno lice Centra za socijalni rad. Razgovor sa detetom se snima iza zatvorenih vrata, intervju prati tužilac koji ima bezičnu vezu sa osobom koja vodi razgovor.

                    “Potreba da dete sa iskustvom zlostavljanja ili zanemarivanja mora govoriti o tome sa osobom koja je od autoriteta i koja sa njim treba da priča o tom njegovom iskustvu je stresna situacija za dete. Ono kroz sve te faze mora da prođe neke svoje komunikacijske, kognitivne, emocionalne i socijalne zahteve. To može da bude stresno iskustvo i zato je zadatak onoga ko vodi intervju da dobro pripremi dete i da na adekvatan način, u zavisnosti od njegovog razvojnog nivoa uzme iskaz koji će biti dobar”, objašnjava Jasmina Vuković.

                    Aleksandra Tarlić dodaje da je najvažnije steći poverenje deteta.

                    “Za forenzički intervju je neophodno imati iskustvo iz razvojne psihologije.Da znamo kako dete razmišlja, na kom je razvojnom nivou, koji je odnos mišljenja i traume deteta. Deca se, zavisno od uzrasta, prilagođavaju u toku razgovora a sve to zavisi od osobe koja vodi intervju”, dodaje Aleksandra Tarlić.

                     Forenzički intervju je specifična forma intervjua koji nije ni klinički ni dijagnostički već, takozvani, miks pravno psihološkog instrumenta. Pored tužioca intervjuu prisustvuju i pravni zastupnici okrivljene i oštećene strane.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare