Fondom do bolje enregetske efikasnosti

NIŠ

 Niška “Gradska toplana” zajedno sa Svetskom bankom  i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj  već pola godine radi na pronalaženju mogućnosti za osnivanje fonda kojim bi se poboljšala energetska efikasnost u stambenim zgradama i privatnim kućama. Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da ne može precizno da kaže kada će doći do osnivanje fonda ali da uveliko rade na procenama koliko bi to koštalo i koja bi bila ušteda energije a samim tim i para za zagrevanje stanova i kuća.

                          Investicija koja bi obuhvatala postavljanje izolacije, zamenu stolarije, ugradnju individualnih merača potrošnje toplotne energije i termostatskih ventila isplatila bi se za osam godina.

                           “Građanim trenutno imaju mogućnost da koriste komercijalne kredite ali za njih nema subvencija a pri tom plaćaju i kamatu tako da je period isplativosti duplo duži”, kaže Milačić i dodaje da po modelu koji bi bio najprihvatljiviji strani fond bi učestvovao sa 25 posto, grad sa 15,  a Toplana sa 10 posto u troškovima.

                             “ Praktično bi stanari platili polovinu troškova i to ne odjednom nego u periodu od sedam, osam godina i to iz ušteda koje bi ostvarili manjim računima za grejanje i struju”, navodi Milačić i dodaje da problem loše energetske efikasnosti pogađa stanare u stambenim zgradama ali i vlasnike privatnih kuća pa bi svi oni mogili da koriste ovaj fond.

                      Osnivanjem ovog fonda praktično bi se ukinula kategorija zaštićenih stanara, odnosno onih čije račune zbog velike neifekisnosti i potrošnje energenata dotira grad.

                        “Velili broj stambenih zgrada u Nišu sada imaju veliku potrošnju toplotne energije zato što nemaju nikakvu izolaciju i energetskog razreda su “F” ili “G”, dok zakon propisuje da novoizgrađeni stambeni objekti moraju da imaju najmanje “C” energetski razred”, kaže Milačić.                           Procene stranih i domaćih energetskih stručnjaka da kod nas zgrade troše 60 odsto više energije nego zgrade iste veličine u Evropi

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare