Fon Kramon: Protiv revizionizma istorije na Kosovu

BRISEL

Ne sme biti mesta za revizionizam istorije Drugog svetskog rata i poricanje Holokausta, poručila je danas poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon, povodom najavljene restauracije kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboracioniste i učesnika SS Skenderbegove divizije.

Fon Kramon je na Tviteru naglasila da je slučaj kuće Džafera Deve “lično brine”, ali da “izaziva i veliku zabrinutost”.

Ona je istakla kako “pranje prošlosti i iskrivljavanje činjenica o poznatom nacističkom saradniku i protagonisti 21. SS divizije ‘Skenderbeg’ ne sme da se desi”.

Umesto toga, sugeriše Fon Kramon, slučaj Deva “treba iskoristiti kao priliku da se suočimo sa prošlošću i omogućimo svim zajednicama Kosova da se udruže u stvaranju zajedničkog narativa i istine koja je održiva na osnovu činjenica o lokalnim kolaboracionistima nacista i počinocima ratnih zločina nad Jevrejima, Srbima, Albancima i drugima koje su počinili “pripadnici Skenderbeg SS divizije i Deva milicije”. navela je Fon Kramon.

Povodom slučaja Deva u ponedeljak je regovao i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

“Vrlo sam zabrinut zbog planova da se restaurira kuća Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboracioniste i učesnika neslavne SS Skenderbegove divizije”, poručio Rode i naglasio da “nema pranja istorije”.

Rode je pozvao da se ne izvrće istina o holokaustu ili o ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti, a nameru da se restaurira Devina kuća nazvao je “kulturom sećanja na pogrešan način”.

“Kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju da budu mogućnosti sa kojima se rešava prošlost i to na otvoren i istinit način a nemačka ambasada je spremna da podrži bilo kakav razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu“, poručio je nemački ambasador u Prištini.

Portal Kossev objavio je da su početkom februara EU i UNDP saopštili da su započeli restauratorske radove u vrednosti od 300.000 evra kako bi obnovili kuću Džafera Deve, a srpski istoričari podsetili na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i SS divizije “Skenderbeg”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare