Fon Kramon podržala kosovsku rezoluciju u delu koji se tiče Ukrajine

KOSOVSKA MITROVICA

Evropska poslanica Viola fon Kramon izjavila je danas da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije, jer su Srbi sastavni deo Kosova.

Fon Kramon, koja je i evropska izvestiteljka za Kosovo, sastala se danas u severnom delu Kosovske Mitrovici sa predstavnicima civilnog društva, ali ne i sa gradonačelnikom, uprkos pokušajima, piše portal Kossev.

“Mislim da je važno pokazati da su kosovski Srbi sastavni deo Kosova. U našem interesu, u interesu EU i Evropskog parlamenta je da vidimo da se njihova prava poštuju, da nisu diskriminisani u smislu pristupa infrastrukturi, uslugama, jeziku i tako dalje”, istakla je Fon Kramon.

Ona dodaje da je jedna od njenih ključnih poruka i ta da bi htela da vidi odlučniju srpsku zajednicu, koja će jasno govoriti o svojim ciljevima, ali i problemima.

“I naravno, voleli bismo da vidimo samopouzdanog i odlučnog Srbina, odnosno srpsku populaciju. I želim od vas da čujem šta traže – da li Evropski parlament može da im pruži veću podršku, šta su glavni problemi, glavni ciljevi i kako možemo da pomognemo njihovu bolju i potpuniju integraciju u strukture Kosova”, rekla je Fon Kramon, a prenosi Kossev.

Komentarišući pojačanu retoriku iz Prištine, kojom se pravi paralela između Kosova i Ukrajine, dok se upućuju oštre optužbe na račun Srbije, Fon Kramon je navela da iako razume ljude u ovom području koji su se suočili sa ratom, kosovskim liderima je prenela da nije sva retorika “od pomoći”, te da je važno da obe strane budu odgovorne i da “nema provokacija”.

“Pobrinula sam se da budem razumljiva”, naglasila je Viola fon Kramon.

Ona je istakla da je odbacila povlačenja paralele između onoga što se dešava u Ukrajini i situacije na Kosovu.

“Mislim da ne možemo ni da uporedimo situacije u Moskvi i Beogradu. Bila sam jasna po tom pitanju”, rekla je Fon Kramon.

Evroparlamentarka je juče prisustvovala izglasavanju rezolucije o Ukrajini u kosovskoj skupštini, što je potom i pozdravila.

Kako je naveo Kossev, nije joj bilo poznato to da se veći deo teksta rezolucije ticao samog Kosova i serije optužbi na račun Srbije uz detaljno podsećanje na cifre o ratnim zločinima, odnosno, kako se predstavlja “genocida koji je 1999. počinila Srbija”, a koja, kako tvrde u Prištini, godinama nakon toga ni za šta nije sankcionisana.

Ona je objasnila da se njena podrška ticala osude invazije na Ukrajinu i saosećanju sa ukrajinskim narodom, koje je poslato sa Kosova.

“Ne, nisam imala uvid u rezoluciju, to nije moja rezolucija, nisam je pisala, ni potpisala, to nije nešto za šta se mogu smatrati je odgovornom. Ali u pravu ste, nisam pročitala tekst. Moja poenta je bila zapravo da treba da postoji mogućnost izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom i smatram da svako ko vidi svoj interes u EU, situacija u Ukrajini treba da mu bude bitna”, rekla je fon Kramon.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare