Flauta u vilinom gradu

NIŠ

Anđela Bratić, niška flautistkinja, obeležava 15 godina pedagoškog rada i tim povodom će održati koncert sa svojim bivšim i sadašnjim studentima, u četvrtak, 8. juna u 20  sati u Galeriji Sinagoga.  Anđela Bratić jedna od najznačajnijih Srpskih flautistkinja, dobitnica je nagrade muzičkog časopisa Muzika klasika za najboljeg ženskog izvođača u 2014. godini. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i magistrirala na Univerzitetu „Johannes Gutenberg“ u Majncu, Nemačka, u klasi profesora Dejana Gavrića i dobila zvanje koncertnog soliste. Pre dve godine, 2021. izabrana je za jednog od 75 najboljih studenata Univerziteta „Johanes Gutenberg“, povodom obeležavanja 75. godina rada Univerziteta nakon drugog svetskog rata.

                                             Na koncertu će pored Anđele Bratić nastupiti  Aleksandra Petrović, nastavnik u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”u Vranju, Kristina Đorđević, solistkinja Niškog simfonijskog orkestra, Valentina Stanojević, druga flauta Niškog simfonijskog orkestra, Tijana Jovev nastavnik u Muzičkoj školi “Nevena Popović” u Grockoj, Valentina Dimitrijević, nastavnik u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Anđela Krstić nastavnik u Muzičkoj školi “Miodrag Vasiljević” u Boru, Marijana Jovanović, nastavnik u Muzičkoj školi “Stevan Hristić” u Kruševcu, Anđela Popović, nastavnik u Muzičkoj školi “Milenko Živković” u Paraćinu, Marta Balog  i Anđelija Đak, studentkinje Fakulteta umetnosti na Master i osnovnim akademskim studijama, Sanja Milojković, master flautistkinja, alumni Fakulteta umetnosti u Nišu. Na programu su dela Kvanca, Kumera, Bomartjea i Forea a koncert će se održati pod pokroviteljstvom grada Niša. Ulaz je slobodan.

                                   Anđela Bratić je dobitnik  više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju  prva nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu, Italija, ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i I nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine

                                  Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Ši Mina, Vijetnam, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Banjalučkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Sofia, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Vidin“, Kamernim orkestrom iz Praga, Kamernim orkestrom „Simfonieta di Udine“, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom „Končertante“ FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom „Imperio“, Kamernim orkestrom „Nova muzika“, Kamernim orkestrom „Amoroso“, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji – Gitar art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Konstantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espresivo, Međunarodni festival Kamerne muzike u Crnoj Gori, Spektrum i Imago u Sloveniji i Sarajevska zima u Sarajevu. Održala je samostalne koncerte širom Evrope, u Aziji i Americi, a sa velikim uspehom, 2013. godine, predstavila se publici u Vašingtonu, resitalom u Kenedi centru.

                             Održala je master klas radionice u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji, Grčkoj, Rumuniji i Južnoj Koreji. Član je kvarteta „Kamerna banda“. Fakultet umetnosti u Nišu 2016. godine objavio je njen prvi cd pod nazivom Fantazija (Fantasy), a 2020. godine objavljen je njen dugi CD Inspirisani flautom, na kome izvodi kompozicije srpskih kompozitora.

                          Anđela Bratić je redovni profesor na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu. (kraj)VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare