Fiskalni savet: Pomoć građanima bila prevelika

BEOGRAD

Fiskalni savet ocenio je danas u Analizi antikriznih budžetskih mera tokom pandemije virusa korona da je najveća mana antikriznog paketa u Srbiji bila prekomerna i neselektivna pomoć stanovništvu, uz kritike prevelike podrške privredi, dok se kao ispravna ocenjuju nužna visoka davanja za zdravstvo.

U analizi se ukazuje na prvobitno davanje od 100 evra svim punoletnim građanima, a zatim i na niz sličnih mera, koje su dostigle trošak od 1,9 milijardi evra, uključujući i isplate u ovoj godini.

Ocenjuje se da su izdvojena budžetska sredstva za podršku privredi bila prevelika, ali da je još veći problem bila njihova neracionalna raspodela.

“Procenjujemo da je oko dve milijarde evra moglo da se uštedi i toliko manje poraste javni dug, da su mere bile bolje fokusirane na ugroženu privredu i stanovništvo”, naveo je Fiskalni savet.

Dodaje se da je u ovoj godini moguća nova kriza i da bi Srbiji veoma dobro došla sredstva neracionalno potrošena tokom pandemije.

Ukazuje se da se u ovoj godini posledice zdravstvene krize nisu stišale, a da su pred vratima novi ekonomski problemi zbog rata u Ukrajini, uz visoku i rastuću inflaciju i energetsku krizu, i da treba izvući pouke iz prethodne dve godine.

Konstatuje se da su tokom zdravstvene krize izazvane pandemijom javne finansije u Srbiji podnele ogroman teret od oko 5,4 milijarde evra, da je došlo do snažnih povećanja budžetskih rashoda za zdravstvo, ali i za podršku ugroženoj privredi i stanovništvu.

Dodaje se da su sredstva za taj paket fiskalnih mera od oko 5,4 milijarde evra obezbeđena zaduživanjem, što je bio razlog da javni dug Srbije od kraja 2019. do kraja 2021. godine bude povećan za oko šest milijardi evra.

Navodi se da su sve evropske zemlje sprovodile izdašne budžetske mere, što je bio ispravan ekonomski odgovor na zdravstvenu krizu, i da su snažne fiskalne intervencije doprinele da se evropske privrede u veoma kratkom roku oporave od duboke recesije.

Dodaje se da je Srbija za antikrizni paket mera dala oko 55 odsto više sredstava iz budžeta u odnosu na uporedive zemlje Centralne i Istočne Evrope i da su veća vanredna davanja Srbije za zdravstvo u odnosu na te države bila neizbežne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare