Firma ,,Keep Light“ u akciji preko PR agencije: Leskovac će biti osvetljen efikasnim LED svetiljkama

BEOGRAD


Model ESCO predstavlja rešenje u oblasti energetike kojim se ostvaruje veća energetska efikasnost kroz smanjenu potrošnju energije, uz koju se obezbeđuju finansijska sredstva za realizaciju. Preporuka je prelazak na LED svetiljke kojim se unapređuje upravljanje javnim osvetljenjem i prilagođava intenzitet osvetljenja potrebama, što dovodi do smanjene potrošnje. Najpovoljniji aranžman za lokalne samouprave predstavlja saradnju sa investitorima što podrazumeva finansiranje unapređenja sistema javnog osvetljenja koje se vrši iz ostvarene uštede kroz koncept javno-privatnog partnerstva, navodi se u saopštenju koje je JUGpressu prosledila PR agencija .


“Godišnja potrošnja grada Leskovca za javno osvetljenje iznosi 86.455.928,60 dinara + PDV sa referentnom cenom električne energije: 7.857 dinara + PDV. Na tenderu koji je realizovan za period od 15 godina garantovana ušteda uvođenja novog javnog osvetljenja na osnovu ponude firme ,,Keep Light“ iznosi 219.085.133,77 dinara + PDV, a vrednost ugovora je 911.385.123,25 dinara + PDV.
Na period od 15 godina iznos javnog osvetljenja iznosio bi 1.296.838.929 dinara + PDV prema sadašnjoj potrošnji. Realizacijom projekta javno-privatnog partnerstva za 15 godina potrošnja će iznositi 1.077.753.795,23 dinara+PDV, dok je ušteda 219.085.133,77 dinara+PDV.
” Postoje mnogobrojne prednosti zamene javnog osvetljenja.
Kvalitetno osvetljenje u skladu sa standardom JUS EN 13210, obezbeđuje prosečno oko 200% bolju osvetljenost i veću bezbednost na ulicama. Poboljšava se energetska bezbednost i smanjuje se emisija CO2 za 4.043,82 tona svake godine, odnosno 60.657,30 tona za 15 godina. Kreditno

zaduženje za grad ne postoji, a ugrađena oprema i primenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo grada bez naknade.
Relizacija se vrši bez ulaganja od strane grada, a najveći deo efekata koristi se besplatno u prvih 2-6 meseci, a tokom radova se sve koristi bez naknade, a uštede u energiji i održavanju se ostvaruju odmah. Privatni partner ima obavezu da garantuje uštedu za koju daje bankarsku garanciju i održava ugrađene elemente javnog osvetljenja bez dodatne naknade. Naknadu za uslugu privatni partner naplaćuje tokom 15 godina ugovora u fiksnim mesečnim ratama iz ostvarene uštede, a očekivani vek trajanja novih LED svetiljki je 25 godina.
Grad ne izdvaja nova sredstva iz budžeta za nabavku svetiljki, već postojeće troškove koje ima za javno osvetljenje bolje iskorišćava. Ovakvim projektom grad Leskovac može da preusmeri ušteđen novac i opremi bolnice, vrtiće ili uradi rekonstrukciju ulica u zavisnosti od potrebe tokom narednog perioda”, navodi se u ovom PR tekstu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare