Finski ambasador u poseti Nišu

NIŠ

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović  i ambasador Finske Perti Ikonen zasadili su danas u parku ispred Gradske bašte u Tvrđavi pet novih stabala breze u znak poštovanja prema vrednom jubileju Finske, stogodišnjici sticanja nezavisnosti.

Posle pobede Oktobarske revolucije u Rusiji, finski Sejm je, 6. decembra 1917, izglasao deklaraciju o proglašenju neza­visnosti Finske. Veran lenjinskoj politici o pravu svake nacije na samoopredeljenje, Savet narodnih komesara RSFSR priznao je, 31. decembra 1917. godine, Finskoj nezavisnost.

Danas je moderna Finska  jedna od ekološki najčistijih država Evrope, ali i zemlja u kojoj se  građani u proseku bave sportom po 2,4 sata dnevno, što je evropski rekord. Pre ceremonije sadnje stabala, ambasador je obišao nišku tvrđavu i ukratko se upoznao sa bogatom istorijom  našeg grada.

Ambasada Finske će u Srbiji zasaditi stotinu stabala različitog drveća, što je način da se obeleži sto godina nezavisnosti Finske.

“Finska je najčistija I najprijatnija zemlja na svetu i želimo da I Srbija jednog dana bude isto tako. “, rekao je ambasador Finske.

“U Finskoj je sada sve u znaku broja 100. Nama je pripala čast da zajedno sa njegovom ekselencijom posadimo pet stabala I da na simboličan način pokažemo I  našem društvu I našim građanima, šta treba da radimo, I kakve primere treba da sledimo, da bi I mi jednog dana kao društvo postigli taj nivo I organizacije same zajednice I samog života”, rekao je gradonačelnik Niša Darko bulatović.

Prethodno je u Gradskoj kući održan sastanak na kojem su gradonačelnik i ambasador razgovarali o mogućnostima pre svega privredne saradnje Grada Niša i Finskih gradova, a bilo je reči i o mogućnostima da se određene finske kompanije pojave u Nišu u svojstvu budućih investitora.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare