Finale školskih filmova na Učiteljijadi

BRZEĆE-LESKOVAC

Na trećoj po redu Učiteljijadi u Brzeću, kao veliki sporedni događaj, održano je finale festivala školskih filmova, skraćeno KREF (KReativno Edukativni Filmovi) u organizaciji Učiteljskog društva Leskovac. Festival je imao međunarodni karakter, jer pored srpskih, bilo je edukativnih filmova učitelja i nastavnika iz Makedonije i BIH. Od 52 filmića pristigla na festival za finale, u tri kategorije, selektovano je 18 filmova.

Najinteresantniji je bio takozvani lipdab film, jer se njime škola dočarava kao mesto sreće, saradnje i saznanja. Lipdab je snimanje videa iz jednog neprekidnog kadra uz pratnju muzike u kome učestvuje apsolutno cela škola. Najbolji lipdab za 2016. sinimila je osnovna škola iz Kovačice „Mlada pokolenja“ i podigla prvi prosvetni oskar u kategoriji. Druga je osnovna škola iz Kragujevca „Milutin i Draginja Todorović“, zatim OŠ „Čegar“ iz Niša, škola iz Žiče i „Kreativno pero“ iz Beograda. Sve simpatije su pokupile 12 učiteljica, koje su se zbog ove prilike uputile iz BIH i predstavile svoj filmić i svoju školu iz Srebrenika. Brojni žiri činili su nastavnici eksperti iz Makedonije, Srbije i Austrije, kao i novinari, snimatelji, i reditelji iz naših vodećih medija.

U kategoriji edukativnih filmova, prosvetni oskar za najbolji film ponela je učiteljica iz Skoplja, Evdokija Petruševska, OOU “Johan Hajnrih“ Pestaloci – Skoplje iz Makedonije, za film „Integrisana nastava uz saradnju roditelja na temu „Vazdušni saobraćaj““.

Na našem, republičkom nivou, glasajući za najbolji edukativni video, žiri je doneo odluku da su prve učiteljice Goranka Marković i Branka Mićević iz OŠ “Živan Maričić“ Žiča, drugi Milan Dinić i Nataša Bogdanović OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Aleksinački Rudnik, dok je treće mesto osvojila učiteljica Ana Gavrilović iz OŠ „Svetozar Marković“ Leskovac.

Treću kategoriju je predstavljalo majnkraft film i tu je pobedu odneo Aleksandar Stojković, nastavnik TIO OŠ “Sreten Mladenović Mika” iz Niša.

KREF je opravdao sva očekivanja, izazvao nova osećanja kod publike, stvaraoca i autora. Kref je ponudio novu energiju koja prati atmosferu evropske i svetske škole, gde je lipdab približio školu roditeljima, a autore festivala Veselu Vese Bogdanović, majkorosoft ekpsert učiteljice iz Makedonije i učitelja Zorana Ilića iz Leskovca učinio ponosnim za uložen trud i napor da sve izgleda na visokom nivou.

Sve filmiće možete pogledati na stranici KREFA http://kreffilmskifestival.weebly.com/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare