Filmske susrete zatvara film o Draganu Panteliću

NIŠ

Gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski razgovarala je danas u gradskoj kući sa protagonistima filma „Broj 1“ koji će zatvoriti ovogodišnji Festival glumačkih ostvarenja u Nišu, a koji je uradila City produkcija. Ovo je sedmi film niške produkcije koji će biti prikazan na popularnim filmskim susretima u četvrtak 15. oktobra.

                                       „Broj 1“ je dokumentarni film o fudbalskom asu, treneru i golmanu Radničkog iz Niša i reprezentacije Jugoslavije, Draganu Panteliću.

                                      „Film je poučan za sve mlade ljude koji se bave sportom da vide da neko ko je došao iz male sredine u Radnički i iz tog kluba nije otišao ni u Zvezdu ni u Partizan, već je iz tog kluba napravio veliku karijeru“, istakao je producent Oliver Paunović.

                                     To potvrđuje i sam Pantelić koji kaže da o toj poruci nije razmišljao, ali mu je drago da je film poučan.

                                   „Ne moraš  da ideš negde da bi bio nešto, nego možeš biti uspešan i ako si tu gde jesi“, rekao je legendarni golman Dragan Pantelić, ali je dodao i da , nažalost,  Niš ne poštuje svoje vrednosti. To nije problem samo našeg grada, već čitave Srbije, uvek je neko drugi bolji.

                                    „Film je mozaičnog karaktera, prati biografiju Dragana Pantelića od samih početaka pa do kraja njegove fudbalske karijere. U filmu govore mnoga poznata imena iz sveta sporta koja su sarađivali sa njim, prikazan je i njegov porodični život. U filmu će biti prikazano mnoštvo materijala koje smo uspeli da prikupimo. U filmu smo pokušali da sačuvamo neke autentične vrednosti ovog grada, da ih stavimo u prvi plan i predamo klincima koji bi to trebalo da prepoznaju“, objasnio je autor i reditelj filma Vladimir Ristić.

                                    Kod onih koji su pričali o Radničkom oseća se ljubav prema klubu, ali i ceo taj deo ima arhaično podsećanje na jedno lepo i divno vreme, kada je Radnički bio veliki klub i takmičio se sa velikim klubovima u Evropi. Tada se tačno znalo ko gde sedi i na stadionu i u pozorištu.

                               „Nišu fali određeni prostor u kojem bi se našla muzejska postavka svih sportskih velikana Grada Niša. Porodice naših sportskih asova imaju toliko toga, što bi poklonile gradu, ali to treba negde izložiti i uvrstiti i u turističku ponudu“, rekla je na prijemu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                Sa ovom idejom složio se i sam Pantelić i istakao da svi veliki klubovi čuvaju svoju istoriju i svoje uspomene u spomen sobama. Na žalost niški klub trofejnu sobu nema.

                             „Film smo radili oko godinu dana. Imali smo tu sreću da Pantelić ima puno materijala, ali smo za materijal za mnoge bitne delove njegove sportske karijere morali i da se snalazimo. Ovo je sedmi film koji zatvara filmse susrete. Na montažnom stolu City Produkcije,  trenutno je film „Narodni glumac“ o bardu jugoslovenskog i srpskog glumišta Žiki Milenkoviću, ali i film o legendarnom Zoranu Radmiloviću, koji ova produkcijska kuća radi u saradnji sa istoimenim pozorištem iz Zaječara“, kazao je producent Oliver Paunović.

                             Ovaj film je ugledao svetlost dana zahvaljujući niškim privrednicima koji su prepoznali njegov značaj. Prema Paunovićevim rečima film su finansirali prijatelji City produkcije.

                             Film „Broj jedan“ je sedmi u nizu ostvarenja produkcijske kuće iz Niša. „Moj city moj Niš“, „Stari Niš moj Niš“, „Lutajuća srca Arhiv emocija“, „Ceo svet u jednoj dolini“, „Moj život je mjuzikl“ film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, „Kude je taj Niš“, o poznatom Nišliji, boemu Živoradu Isakoviću Čokaliji, „kao i film „Broj 1“, nastali su u prethodnih nekoliko godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare